Suroviny
- batáty 3–4 ks
- šťáva a kůra z 1 bio citronu
- Med 1 lžíce
- Máslo 125 g
- užená paprika 1/2 lžičky
- Sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- nasekaný pórek (nebo cibule) 1 hrnek
- Česnek 2 stroužky
- fenykl (nebo nasekané jablko) 1 bulva
- hladká mouka 3 lžíce
- bílé vino 1 sklenice
- smetana (nebo mléko) 1 hrnek
- bílá ryba (makrela, hejk, doráda), nakrájená na kousky 500 g
- mražený hrášek 3/4 hrnku
- petrželka, nasekaná 2 lžíce
- tymián, nasekaný 1 lžíci
- uzené mušle 2 plechovky
Postup přípravy
- Neoškrábané batáty upečte nebo uvařte a rozšťouchejte je (neoloupané). Smíchejte s polovinou citronové šťávy a kůry, s medem, 4 lžícemi másla a paprikou. Dochuťte solí a pepřem a dejte stranou.
- Na zbytku másla opečte pórek, nasekaný česnek a fenykl doměkka. Přimíchejte mouku, potom přidejte víno a smetanu a vymíchejte do hladké směsi.
- Přidejte rybu a zbytek ingrediencí a na mírném ohni vařte 5 minut. Dochuťte.
- Rybí směs přendejte do zapékací mísy a navrch ji pokryjte batátovou šťouchanicí. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut nebo dokud koláč nebude úplně propečený.