Suroviny
- rostlinný olej
- cibule 1 ks
- pórek 4 ks
- rýže (na rizoto) 250 g
- vývar (horký) 900 ml
- tygří krevety 400 g
- mražený hrášek 115 g
- strouhaný parmazán 40 g
Postup přípravy
- Do pánve se silným dnem nalijte trochu oleje. Přidejte cibuli a pórek a restujte na střední teplotě, dokud nebudou měkké a průhledné, ale nezačnou hnědnout.
- Přidejte rýži a vařte 3 minuty za stálého míchání, aby se všechna rýžová zrnka obalila a začala prosvítat.
- Nalijte na rýži naběračku horkého vývaru, zamíchejte a trochu zvyšte teplotu, aby rizoto jemně pobublávalo. Míchejte, dokud se první várka vývaru neabsorbuje. Pokračujte stejným způsobem, promíchávejte a přilévejte postupně vývar, dokud nebude rýže skoro měkká, ale stále „al dente“ neboli pevná na skus.
- Do rýže přidejte krevety a hrášek a vše promíchejte. Zvyšte teplotu a vařte dalších asi 5 minut, dokud nebudou krevety uvařené, tedy jasně růžové. Rizoto by si mělo zachovat vlhkou krémovou konzistenci, takže v případě potřeby přilijte na závěr ještě trochu vývaru.
- Sundejte s ohně, vmíchejte parmazán a hned podávejte.