Tohle voňavé rizoto má skvělou krémovou texturu, a přitom jí kraluje nerozvařená rýže, do které je radost se zakousnout :). Jestli chcete, můžete použít místo syrových krevet vařené – jednoduše je prohřejete před podáváním.
Do pánve se silným dnem nalijte trochu oleje. Přidejte cibuli a pórek a restujte na střední teplotě, dokud nebudou měkké a průhledné, ale nezačnou hnědnout.
Přidejte rýži a vařte 3 minuty za stálého míchání, aby se všechna rýžová zrnka obalila a začala prosvítat.
Nalijte na rýži naběračku horkého vývaru, zamíchejte a trochu zvyšte teplotu, aby rizoto jemně pobublávalo. Míchejte, dokud se první várka vývaru neabsorbuje. Pokračujte stejným způsobem, promíchávejte a přilévejte postupně vývar, dokud nebude rýže skoro měkká, ale stále „al dente“ neboli pevná na skus.
Do rýže přidejte krevety a hrášek a vše promíchejte. Zvyšte teplotu a vařte dalších asi 5 minut, dokud nebudou krevety uvařené, tedy jasně růžové. Rizoto by si mělo zachovat vlhkou krémovou konzistenci, takže v případě potřeby přilijte na závěr ještě trochu vývaru.
Sundejte s ohně, vmíchejte parmazán a hned podávejte.