Suroviny
- batáty (oloupané a nakrájené) 2 ks
- olivový olej 2 lžíce
- cibule (na kolečka) 1 ks
- kulatá rýže 250 g
- vývar (horký, zeleninový nebo kuřecí) 750 ml
- tymián (čerstvý) 1 snítka
- mražený hrášek 125 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Při podávání
- parmská šunka 3 plátky
- olej (na smažení)
- batáty (neoloupaný, na tenoučké plátky) 1 ks
- strouhaný parmazán 40 g
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 °C, u plynové na stupeň 6. Na pekáč nasypte batátové kostky, pokapejte 1 lžící olivového oleje, ochuťte a pečte 25–30 minut.
- Mezitím rozehřejte velkou pánev se zbytkem oleje, přidejte cibuli a opékejte ji asi 5 minut, dokud nezměkne. Přidejte rýži a dobře ji pár minut míchejte, potom přilijte polovinu vývaru. Přidejte tymián.
- Vařte na střední teplotě, občas promíchejte, dokud se skoro všechna tekutina neabsorbuje. Vařte dál a postupně přidávejte vývar, a když už bude všechen skoro absorbovaný, vmíchejte opečené sladké brambory a hrášek a vařte dalších 5 minut.
- Zatímco se rizoto bude dovařovat, natrhejte plátky parmské šunky a hoďte ji rovnou na horkou pánev a opékejte pár minut, dokud nebude křupavá, a pak ji vyndejte. Do pánve přidejte trochu oleje a opékejte na něm plátky batátů ve dvou várkách, pár minut každou várku, aby plátky byly pěkně křupavé. Nechte je okapat na papírové utěrce.
- Do rizota vmíchejte parmezán a dobře ochuťte. Rozdělte do servírovacích misek a navrch ozdobte křupavými bramborovými plátky, parmskou šunkou a větvičkami tymiánu.