Mufiny
- mouka 250 g
- třtinový cukr 180 g
- jedlá soda 0,5 lžičky
- sůl 0,5 lžičky
- kakao 30 g
- rostlinný olej 60 ml
- červená řepa (upečená a oloupaná) 350 g
- vejce 3 ks
- kefír (nebo jogurt) 130 ml
- máslo (změklé) 120 g
- vanilka
Poleva
- lučina 250 g
- máslo (změklé) 110 g
- moučkový cukr 110 g
- vanilka (nemusí být)
Ke sladkému těstu se skvěle hodí nakyslý krém z lučiny. Můžete použít i jiný krémový sýr, například Philadelphii, nebo smíchat tvaroh se sýrem. Pokud máte raději sladší krémy, klidně přidejte trochu cukru. Tento recept můžete použít i na přípravu dortu, jednoduše těsto upečte v kulaté formě a krém rozetřete navrch.
Experimentovat lze i při přípravě těsta. Použijte jen hladkou mouku, nebo smíchejte 1:1 hladkou a celozrnnou pšeničnou nebo ho udělejte ze špaldové. Olej lze použít z řepky (je ale dost aromatický, i když velmi zdravý) nebo ho nahraďte slunečnicovým či olivovým.
Do těsta můžete přimíchat hrst semínek, abyste nasbírali pár omega bodů navíc :)
Red velvet muffiny z červené řepy. Foto: Kitchenette.cz
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C a formu na 12 muffinů si vymažte nebo vyložte papírovými formičkami.
- Upečenou a oloupanou řepu spolu s olejem rozmixujte v robotu na hladké pyré. Přidejte kefír, máslo, vejce, vanilku a ještě krátce mixujte, dokud se směs dobře nepropojí.
- V další větší míse smíchejte a dobře promíchejte všechny suché ingredience (mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu, kakao, sůl ).
- Obě směsi krátce smíchejte dohromady a vzniklé těsto rozdělte do 12 formiček.
- Pečte 15 až 20 minut. Snažte se vystihnout moment, aby těsto nebylo syrové, ale stále velmi vlhké a lehce lepivé. Muffiny nechte vystydnout na roštu.
- Mezitím si připravte polevu. Mixujte pár minut sýr s máslem, aby byl krém hladký, pak přidejte cukr a mixujte ještě dalších pár minut, aby se cukr úplně rozpustil a krém byl nadýchaný.
- Můžete rovnou muffiny zdobit pomocí sáčku (i jen tak ledabyle lžičkou) nebo polevu ještě nechat vychladit v lednici.