Suroviny
- čočka (hnědá) 200 g
- česnek 1 stroužek
- mrkev 1 ks
- řapíkatý celer 2 stonky
- zeleninový vývar 1500 ml
- rozmarýn (sušený) 2 lžičky
- bobkový list 3 ks
- listový špenát 500 g
- rajčata 500 g
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
- balzamikový ocet 3 lžíce
Postup přípravy
- Čočku vsypte do mísy a zalijte studenou vodou. Namáčejte nejméně 2 hodiny. Poté čočku slijte, propláchněte a nechte okapat v cedníku.
- Oloupejte česnek a najemno ho nasekejte, cibulky nakrájejte na kolečka. Očištěnou mrkev a celer nakrájejte na kostičky. Rozehřejte olivový olej v hrnci a zeleninu na něm osmahněte. Zalijte vývarem, přidejte čočku a všechno koření a polévku vařte na mírném ohni asi 30 minut.
- Očištěné listy špenátu dejte vařit do vroucí vody v jiném hrnci asi na 2 minuty. Sceďte, propláchněte studenou vodou a vymačkejte přebytečnou tekutinu. Potom špenát nahrubo nasekejte.
- Rajčata spařte horkou vodou, oloupejte a nakrájejte nahrubo. Poté přidejte špenát i rajčata do polévky a nechte jen krátce prohřát. Před podáváním polévku dochuťte solí, pepřem a balsamikovým octem.
Vyzkoušejte také klasickou čočkovou polévku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE