Suroviny
- noky 450 g
- extra virgin olivový olej 2 lžíce
- šalotka 1/2 hrnku
- česnek 4 stroužky
- rajský protlak 1 lžíce
- sůl 1/2 lžičky
- červený pepř 1/2 lžičky
- muškátový oříšek 1/4 lžičky
- cherry rajčata 2 hrnky
- rajčatová salsa 1 plechovka (cca 420 g)
- balsamico 2 lžíce
- hladkolistá petržel 1/4 hrnku
- bazalka 1/4 hrnku
- smetana 1 lžíce
- mozzarella 230 g
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na cca 200 °C a keramickou zapékací mísu (asi 20cm) vymažte trochou oleje.
- Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu, osolte a uvařte gnocchi podle návodu. Následně sceďte a dejte stranou. Než se gnocchi uvaří, začněte s přípravou omáčky.
- Rozehřejte olej na velké pánvi, přidejte šalotku a restujte asi 3 minuty. Poté přisypejte česnek a restujte další minutu.
- Vmíchejte rajčatový protlak, sůl, černý pepř, muškátový oříšek a povařte necelou minutu. Přidejte cherry rajčata, rajčatovou omáčku a přilijte balzamico.
- Omáčku nechejte lehce probublávat asi 5–7 minut a občas promíchejte. Pánev sundejte z plamene, vmíchejte čerstvé bylinky, smetanu a uvařené gnocchi.
- Asi polovinu množství přendejte do připravené zapékací mísy, poklaďte polovinou natrhané mozzarelly, přidejte zbylé množství rajčatových gnocchi a poklaďte zbylým čerstvým sýrem.
- Mísu vložte do trouby a gnocchi zvrchu ogrilujte, aby se sýr rozpustil a zezlátl. Vyndejte z trouby, nechejte odležet asi 5 minut a servírujte posypané čerstvými bylinkami.