Klobásky
- červená cibule 2 ks
- sádlo 2 lžíce
- klobása (kvalitní klobásky) 300 g (4–6 ks podle velikosti)
- pivo (polotmavý pivní speciál 13%) 150 ml
- hladká mouka 150 g
- hořčice (dijonská nebo anglická ) 1 lžíce
- vejce (větší) 2 ks
- plnotučné mléko 150 ml
- tymián (čerstvého,otrhané lístečky) pár snítek
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Čatní
- červená cibule (velké ) 2 ks
- česnek 2 stroužky
- máslo 2 lžíce
- tymián (rozmarýn nebo semínka koriandru podle chuti)
- balzamikový ocet 5–6 lžic
- pivo (podle potřeby)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 220 °C. Cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky. Pekáč vymastěte sádlem a na jeho dno rozmístěte cibuli a klobásky. Osolte a opepřete. Pečte zhruba 20 minut dozlatova.
- Mezitím v míse ušlehejte z piva, mouky, hořčice, vajec, mléka, soli a pepře hladké těstíčko. Pekáč vyjměte z trouby a prošlehanou směs nalijte rychle (a zároveň opatrně, neboť vroucí tuk může vystříknout) k opečeným klobáskám a cibuli. Vraťte do trouby na dalších 30–40 minut, až těsto krásně vyběhne a bude křupavé.
- Zatímco se klobásky pečou, připravte cibulové čatní. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V hlubším rendlíku rozpusťte máslo a osmahněte na něm cibuli a česnek, na mírném stupni zhruba 5 minut. Pokud chcete, můžete přidat trochu tymiánu, rozmarýnu nebo v hmoždíři nadrceného koriandru. Zalijte octem, množství volte podle velikosti cibulí, ale příliš s ním nešetřete. Svařte na poloviční objem, rozřeďte podle chuti pivem a nechte pár minut provařit.