Najděte si recept
Na co máte chuť?

Žába v díře s cibulovo-pivním čatní
Původní anglický název tohoto tradičního hospodského pokrmu je Toad in the Hole neboli Pulec či Ropucha v díře, ale v české verzi se nejvíce ujala zvukomalebná žába. Představuje ji klobáska utopená v těstě známém jako yorkshirský nákyp.
do 1,5 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
Klobásky:
- červená cibule 2 ks
- sádlo 2 lžíce
- kvalitní klobásky 300 g (4–6 ks podle velikosti)
- polotmavý pivní speciál 13% 150 ml
- hladká mouka 150 g
- dijonská nebo anglická hořčice 1 lžíce
- větší vejce 2 ks
- plnotučné mléko 150 ml
- pár snítek čerstvého tymiánu (otrhané lístečky)
- sůl a čerstvě namletý pepř
Čatní:
- velké červené cibule 2 ks
- česnek 2 stroužky
- máslo 2 lžíce
- tymián, rozmarýn nebo semínka koriandru podle chuti
- balzamikový ocet 5–6 lžic
- pivo podle potřeby
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 220 °C. Cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky. Pekáč vymastěte sádlem a na jeho dno rozmístěte cibuli a klobásky. Osolte a opepřete. Pečte zhruba 20 minut dozlatova.
- Mezitím v míse ušlehejte z piva, mouky, hořčice, vajec, mléka, soli a pepře hladké těstíčko. Pekáč vyjměte z trouby a prošlehanou směs nalijte rychle (a zároveň opatrně, neboť vroucí tuk může vystříknout) k opečeným klobáskám a cibuli. Vraťte do trouby na dalších 30–40 minut, až těsto krásně vyběhne a bude křupavé.
- Zatímco se klobásky pečou, připravte cibulové čatní. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V hlubším rendlíku rozpusťte máslo a osmahněte na něm cibuli a česnek, na mírném stupni zhruba 5 minut. Pokud chcete, můžete přidat trochu tymiánu, rozmarýnu nebo v hmoždíři nadrceného koriandru. Zalijte octem, množství volte podle velikosti cibulí, ale příliš s ním nešetřete. Svařte na poloviční objem, rozřeďte podle chuti pivem a nechte pár minut provařit.
Kniha o pivu
Pronikněte hlouběji do tajů piva než jen na dno půllitru a naučte se pivo poznávat, ochutnávat a párovat s jídlem.
Šéfredaktor časopisu Pivo, Bier & Ale a porotce tří nejvýznamnějších evropských degustačních soutěží piv Pavel Borowiec vám ukáže různé pivní styly a způsoby vaření i ochutnávání piva.
Autorka Marcela Titzlová jednotlivá piva doplnila dvaceti dvěma recepty na pokrmy, kde pivo hraje nezanedbatelnou roli a naučí vás s pivem vařit tak, že se po přečtení knihy s radostí pustíte do vlastních experimentů.
Vydalo nakladatelství Smart Press.