Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Volarské koláčky

15 koláčků porcí
do 2 hodin
Volarské koláčky
Volarské koláčky Autor: Regionální kuchařka
Kdysi se jim říkalo také guladschen, dnes jsou známé spíše jako volarské koláče. Tradičně se plní tvarohem, nářečně nazývaným kaas.
Reklama

Prachatický spisovatel Josef Messner o nich před 120 lety napsal, že „svou lahodnou chuť překonávají snad jen vlastními stejně pověstnými rozměry“. Kromě oněch velkých guladschen se na Šumavě tradičně připravují také menší koláčky se stejnou náplní.

Suroviny (15 koláčků porcí)

Reklama

Postup

  1. Z vlažného mléka, droždí a cukru nechte na teplém místě vzejít kvásek. Potom jej smíchejte se dvěma rozšlehanými vejci, 100 g másla a moukou. Těsto důkladně propracujte a nechte vykynout.
  2. Z tvarohu, rozinek, dvou zbylých vajec a trochy citronové kůry připravte náplň.
  3. Troubu předehřejte na 180 °C.
  4. Těsto rozdělte na 15 stejných kousků, ty rozválejte do čtverečků a doprostřed každého z nich vložte kopeček náplně. Okraje přeložte směrem ke středu, konce cípů spojte, jako byste chtěli vytvořit šátečky, náplň vám vylézá skrze mezery mezi trojúhelníky.
  5. Rozpusťte zbývajících 50 g másla. Koláčky pokapte rozpuštěným máslem a posypte strouhaným perníkem.
  6. Pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte dozlatova asi 20 minut.
Reklama

Volarské koláčky Foto: Regionální kuchařka

Volarské koláčky. Foto: Regionální kuchařka

REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA

Regionální kuchařka NOVÁChuťový místopis Čech, Moravy a Slezska

Petra Pospěchová

Jediná kuchařská kniha, která poctivě mapuje kuchyni všech krajů České republiky.

Obsahuje 13 kapitol, z nichž každá představuje konkrétní region i specifika jeho kuchyně (Brno, Haná, Horácko, Chodsko, jižní Čechy, Krkonoše, Polabí, Praha, Slezsko, Slovácko, Sudety, Šumava, Valašsko). Vysvětluje, proč se užívaly zrovna tyto suroviny nebo způsoby přípravy jídla, co se jedlo v minulosti ve všední den i ve svátek, s jakými rituály bylo jídlo spojené atd.

Kniha vás seznámí s národopisem, historií, se spoustou zajímavostí (třeba kde je na Strážnicku největší oskeruše nebo kde koupíte pálenku oskerušovici), ale především tím nejlepším z kuchyně daného regionu. Těšit se můžete na tradiční polévky, masitá jídla nebo sladkosti. Vše je doplněno krásnými fotografiemi pokrmů i krajiny.

Vydává nakladatelství SmartPress, 352 stran, 599 Kč, vyjde na podzim 2013

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama