Suroviny
- hladká mouka 500 g
- mléko 200 ml
- droždí 30 g
- vejce 4 ks
- máslo 150 g
- cukr krupice 1 lžíce
- sušené rozinky 100 g
- tvaroh 500 g
- strouhaný perník 50 g
- citronová kůra (z 1/2 citronu)
Prachatický spisovatel Josef Messner o nich před 120 lety napsal, že „svou lahodnou chuť překonávají snad jen vlastními stejně pověstnými rozměry“. Kromě oněch velkých guladschen se na Šumavě tradičně připravují také menší koláčky se stejnou náplní.
Postup přípravy
- Z vlažného mléka, droždí a cukru nechte na teplém místě vzejít kvásek. Potom jej smíchejte se dvěma rozšlehanými vejci, 100 g másla a moukou. Těsto důkladně propracujte a nechte vykynout.
- Z tvarohu, rozinek, dvou zbylých vajec a trochy citronové kůry připravte náplň.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Těsto rozdělte na 15 stejných kousků, ty rozválejte do čtverečků a doprostřed každého z nich vložte kopeček náplně. Okraje přeložte směrem ke středu, konce cípů spojte, jako byste chtěli vytvořit šátečky, náplň vám vylézá skrze mezery mezi trojúhelníky.
- Rozpusťte zbývajících 50 g másla. Koláčky pokapte rozpuštěným máslem a posypte strouhaným perníkem.
- Pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte dozlatova asi 20 minut.