Těsto
- plnotučný bílý jogurt (bio hollandia) 200 ml
- Vejce 1 kus
- třtinový cukr 100 g
- hladká nebo špaldová mouka 120 g
- vanilková esence
- prášek do pěciva 2 lžičky
- vyloupané višně 600 g
Posypka
- Máslo 70 g
- mouka (i celozrnná) 70 g
- třtinový cukr 70 g
- Ovesné vločky 60 g
- špetka soli
- mletá skořice 1 lžička
O recept se s námi podělila Markéta z food blogu Kitchenette.cz. A co k tomu poznamenala?
"Toto je recept, který u nás v rodině používáme už dlouho. Je velmi jednoduchý a rychlý. Vždycky frčel na chalupě, původně byl na celý plech (z jednoho velkého jogurtu Hollandia), ale protože máme rádi čerstvé pečivo, tak raději dělám menší koláč častěji …
Je dobré ho nechat vychladnout, tentokrát jsem nevydržela a rychle ho za tepla přesouvala na talíř :) Byť to na chuti nic nemění, trochu jsem mu uškodila na kráse, ten váš bude určitě krásnější a nadýchanější."
Višňový koláč z jogurtového těsta. Foto: Kitchenette.cz
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vypeckujte višně a nechte je na papírové utěrce osušit. Smíchejte všechny ingredience na posypku a ručně je zpracovávejte, dokud se nevytvoří klasická struktura drobenky.
- Vymažte nebo pečicím papírem vyložte větší dortovou formu (já použila průměr 28 cm).
- V míse smíchejte všechny ingredience na těsto, rozetřete ho rovnoměrně na dno formy, posypejte višněmi nebo třešněmi a nakonec posypkou.
- Koláč vložte do rozehřáté trouby a pečte přibližně 35 minut, až těsto zezlátne.