návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Vepřové na víně

8 porcí
do 2 hodin
Vepřové na víně
Vepřové na víně
Vepřová pečeně na bylinkách a bílém víně. A navíc se skvělou smetanovou omáčkou. Takové jídlo je to pravé pro nedělní rodinný oběd!
Reklama

Suroviny (8 porcí)

Reklama

Postup

  1. V hrnci rozehřejte olej na středně vysokém plameni. Zpěňte v něm česnek, rozmarýn, šalvěj a průběžně promíchávejte po dobu asi 1 minuty. Opatrně do hrnce vložte vepřovou pečeni a nechte maso "zatáhnout" ze všech stran (cca 5 minut na každé z nich). Poté maso přendejte na talíř. 
  2. K bylinkám přilijte víno a dřevěnou vařečkou seškrábejte připečené maso ze dna hrnce. Vše společně vařte asi 2 minuty, dokud se vůně alkoholu nevypaří.
  3. Snižte plamen, maso vraťte do hrnce a dochuťte solí a pepřem. Částečně zakryjte poklicí a vařte asi 1 až 1 1/2 hodiny (každých 20 minut maso otočte a seškrábejte "připečeniny" ze spodku hrnce). Hlídejte si ale, aby v hrnci vždy zůstala nějaká tekutina – pokud by to bylo nutné, přidejte 1/4 hrnku teplé vody.
  4. Jakmile je maso dostatečně propečené, vyndejte ho a přendejte na talíř, aby si odpočinulo. Mezitím zvyšte plamen – pokud máte v hrnci málo šťávy, přilijte trochu bílého vína. Dobře promíchejte, aby se odlouply případné připečené části ze dna hrnce a vařte další 2 minuty. Přilijte kuřecí vývar a sundejte z plotny. Vše nechte vychladnout, mělo by to trvat tak 20 minut. 
  5. Když je šťáva zchladlá, přidejte smetanu a opět vraťte hrnec na plotnu. Zlehka vše zahřejte a neustále míchejte, dokud omáčka nezhoustne a nebude dostatečně teplá. Ale pozor, nesmí vřít. (Pokud by vám nechtěla zhousnout, smíchejte 2 lžíce kukuřičného škrobu, 2 lžíce vody a postupně přidávejte.)
  6. Omáčku ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Odleželé maso nakrájejte na velmi tenké plátky, naaranžujte na talíř a zalijte teplou omáčkou.
Reklama

Vepřové na víně 2 Foto:

Vepřové na víně, foto: seasonsandsuppers.ca

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama