Najděte si recept
Na co máte chuť?
Vepřové koleno na pivě s medem
Ve své grilovací kulinární show Rozpal to, šéfe! připravil Zdeněk Pohlreich fantastická vepřová kolena. Šťavnaté maso s neodolatelnou zkaramelizovanou kůrčičkou a výtečnou omáčkou z piva a medu bude ozdobou každé chlapské grilovačky.
do 2 hodin
4 porce
Mám rád zemi pivem a medem oplývající.
Zdeněk Pohlreich
Při přípravě vepřových kolen postupujte podle videoreceptu:
Suroviny (4 porce)
- vepřová kolena 2 ks
- černé pivo 1 litr
- cibule, neloupané a přepůlené 2 ks
- mrkev, nakrájená na větší kusy 2 ks
- petržel, nakrájená na větší kusy 1 ks
- celé nové koření 3 kuličky
- celý černý pepř 10 kuliček
- Bobkový list 2 ks
- Voda 2 litry
- červená chilli paprička 1 ks
- Med 100 g
- Sůl
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Vepřová kolena očistíme, vložíme do kastrolu a zalijeme pivem. Přidáme mrkev, petržel, cibuli a pár kuliček nového koření, celý pepř a bobkový list. Osolíme, dolijeme vodou, aby byla kolena ponořená. Přivedem k varu a uvaříme doměkka. Trvá to přibližně 1,5–2 hodiny, podle velikosti kolen.
- Jakmile budou kolena měkká, vyndáme je z vývaru, necháme vychladnout a vykostíme je. Vývar přecedíme do hrnce a zredukujeme tak na jednu třetinu. Do omáčky přidáme nakrájenou chilli papričku a med a promícháme.
- Vykoštěná kolena polijeme troškou omáčky a necháme je 20 minut vyudit v udírně. Pokud nemáte udírnu, grilujte je na nepřímém žáru na přikrytém grilu. Během pečení kolena potírejte zredukovanou omáčkou.
Vepřové koleno na pivě s medem. Foto: Marek Dienstl