Vývar
- vepřové koleno (uzené ) 1 ks
- mrkev 1 ks
- cibule 1 ks
- bobkový list 2 ks
- nové koření 3 kuličky
- pepř 5 kuliček
Polévka
- kroupy 100 g
- olej 1 lžíce
- mrkev 2 ks
- brambory (menší) 4 ks
- uzený vývar 1 l
- uzené maso
- hrášek 100 g
- vejce 2 ks
- petrželka (nasekané ) hrst
- libeček (nasekaného ) hrst
- pažitka (nasekané ) hrst
- medvědí česnek (nasekaného ) hrst
- pepř
- sůl
Postup přípravy
- Připravte si vývar. Do hrnce s vodou dejte koleno a přiveďte k varu.
- Nechte vařit 30 minut, poté slijte. Do hrnce dejte novou vodu a vložte tam koleno. Přidejte očištěnou a na menší kusy nakrájenou mrkev, menší můžete nechat celou, rozpůlenou cibuli a koření.
- Vařte při nižší teplotě (jen se to táhne) asi 3 hodiny. Vývar přeceďte do hrnce. Z kolena oberte maso, část půjde do polévky a část do nádivky.
- Kroupy namočte ideálně den dopředu do vody. Pak je propláchněte a vařte je v osolené vodě doměkka, asi 1 hodinu. Pak je slijte a ještě propláchněte.
- V hrnci orestujte na oleji na malé kousky nakrájenou mrkev, pak přidejte nakrájené brambory a zalijte vývarem. Osolte a vařte doměkka, asi 15 minut.
- Ke konci přidejte uvařené kroupy, obrané maso, hrášek a vařte přibližně 2 minuty. Pak vmíchejte vejce, rozšlehejte ho v polévce a nakonec přidejte nasekané bylinky a dochuťte podle potřeby solí a pepřem.