Suroviny
- polohrubá mouka 270 g
 - tvaroh (jemný tvaroh na pečení (balený v papíru)) 250 g
 - máslo 250 g
 - skyr (nebo jogurt) 2 lžíce (cca 60 g)
 - vejce (označení 0 nebo 1) 2 ks
 - citronová kůra z 1 citronu
 - sušené rozinky 100 g
 - rum (tuzemák)
 - třtinový cukr 100 g
 - prášek do pečiva 1 ks
 - vanilkový cukr 1 sáček
 - sůl špetka
 
    
    
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 200 °C.
 - Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou.
 - Rozinky namočte do tuzemáku.
 - Oddělte bílky od žloutků a z bílků vyšlehejte sníh.
 - V rendlíku rozehřejte máslo.
 - Do mísy od robotu dejte máslo, cukr, citronovou kůru, sůl, tvaroh, skyr nebo jogurt žloutky a vše promíchejte.
 - Poté přidejte mouku a prášek do pečiva, opět vše promíchejte.
 - Nakonec přidejte rozinky i s trochou rumu, ve kterém byly namočeny.
 - A přimíchejte opatrně i sníh.
 - Opět vše promíchejte, měla by vzniknout celistvá tekutější hmota bez hrudek.
 - Tu nalijte do formy a dejte do trouby péct.
 - Prvních 20 minut pečtě na 200 °C, dalších 20 na 150.
 - Po upečení nechte 30 minut vychladnout, poté můžete bábovku vyklopit a servírovat.