Suroviny
- polohrubá mouka 270 g
- tvaroh (jemný tvaroh na pečení (balený v papíru)) 250 g
- máslo 250 g
- skyr (nebo jogurt) 2 lžíce (cca 60 g)
- vejce (označení 0 nebo 1) 2 ks
- citronová kůra z 1 citronu
- sušené rozinky 100 g
- rum (tuzemák)
- třtinový cukr 100 g
- prášek do pečiva 1 ks
- vanilkový cukr 1 sáček
- sůl špetka
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 200 °C.
- Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou.
- Rozinky namočte do tuzemáku.
- Oddělte bílky od žloutků a z bílků vyšlehejte sníh.
- V rendlíku rozehřejte máslo.
- Do mísy od robotu dejte máslo, cukr, citronovou kůru, sůl, tvaroh, skyr nebo jogurt žloutky a vše promíchejte.
- Poté přidejte mouku a prášek do pečiva, opět vše promíchejte.
- Nakonec přidejte rozinky i s trochou rumu, ve kterém byly namočeny.
- A přimíchejte opatrně i sníh.
- Opět vše promíchejte, měla by vzniknout celistvá tekutější hmota bez hrudek.
- Tu nalijte do formy a dejte do trouby péct.
- Prvních 20 minut pečtě na 200 °C, dalších 20 na 150.
- Po upečení nechte 30 minut vychladnout, poté můžete bábovku vyklopit a servírovat.