Suroviny
- steak kvalitního tuňáka žlutoploutvého 2 x 150 g
- Sójová omáčka 3 lžíce
- sezamový / arašídový olej 2–3 lžíce
- černý a světlá sezam
- quinoa / rýže
- fazole edamame
- Avokádo
- výhonky / okurka / ředkvičky / mrkev / pak choi
- Mango
- Koriandr
Článek
14 receptů na japonský způsob
Máte rádi sushi nebo třeba rámen a rádi byste ochutnali jiná jídla s japonským šmrncem? Z našeho seznamu si rozhodně vyberete :)
Postup přípravy
- Tuňáka zalijte sójovou omáčkou, olejem a nechte minimálně 3 hodiny marinovat v lednici.
- Mezitím si podle návodu připravte quinou / rýži, nakrájejte mango a zeleninu. Mrkev na nudličky, ředkvičky, okurku, avokádo na plátky, mango na kostičky. Použít můžete zeleninu jakou máte rádi, záleží na vaší chuti.
- Pánev rozpalte na sucho, na talíř si připravte sezam. Tuňáka orestujte z každé strany cca 1 minutu nebo podle chuti. Měl by ale zůstat „blue rare“ neboli téměř syrový. Až bude tuňák hotový, rovnou z pánve ho přendejte na talíř se seznamem a obalte ho ze všech stran. Nechte na suchém ubrousku odpočívat.
- Do misky postupně naskládejte quinou / rýži a zeleninu. Tuňáka nafilírujte (nakrájejte na tenké plátky) a přidejte do misky. Na závěr posypte zeleninu sezamem. Podávejte se sójovou omáčkou, která poslouží na dochucení a osolení vaší super zdravé misky, výborná je také japonská či česneková majonéza.