Najděte si recept
Na co máte chuť?

Třešňové knedlíky se skořicovým mákem
Ovocné knedlíky patří mezi nejoblíbenější letní jídla. Zkuste tentokrát verzi z bramborového těsta plněnou třešněmi a doplňte je mákem a skořicí. Obdobně můžete později připravit i knedlíky ze švestek.
do 1 hodiny
40-50 ks porcí
Článek
16x vaříme a pečeme s mákem
Používání máku při pečení a vaření je ryze evropskou specialitou. A v našich končinách je mák skutečně velmi oblíbený. Koláče, bábovky, buchty... Možností, jak tato černá...
Suroviny (40-50 ks porcí)
- brambory uvařené ve šlupce 800 g
- polohrubá mouka 300 g (podle potřeby i víc)
- Vejce 1 ks
- špetka soli
- pěkné velké třešně 40-50 ks
K podávání:
- mletý hnědý, modrý nebo šedý mák
- skořicový cukr 1 sáček
- cukr moučka 2 lžíce
- Máslo 50 g
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Vychladlé vařené brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte k nm mouku, vejce a špetku soli.
- Na pracovní desce nebo v míse vypracujte nelepivé těsto. Rozdělte ho na tři díly, z nichž vytvarujte válečky a pokrájejte je na stejné kousky podle velikosti ovoce. Do velkého hrnce dejte vařit vodu a trochu ji osolte.
- Z každého kousku těsta dlaní vytvarujte placku a zabalte do ní třešni tak, aby vrstva těsta nebyla příliš silná.
- Knedlíky s třešněmi vařte v hrnci s vroucí vodou asi 10 minut, dokud nevyplavou nahoru; občas je lehce zamíchejte. Sceďte je, dejte do mísy a hojně posypte směsí mletého máku a skořicového a moučkového cukru. Polijte rozpuštěným máslem - a dejte se do nich!
Třešňové knedlíky se skořicovým mákem , Foto: Maková kuchařka
Maková kuchařka
Příběh máku a 71 skvělých receptů
Mária Abrahámová, Gabriela Čechovičová
Mák patří odjakživa k naší národní tradici. Je cennou surovinou nejen pro svůj přirozeně vysoký obsah vápníku, ale umí také dodat jídlům neopakovatelný šmrnc.
V knize slovenské autorky Gabriely Čechovičové najdete škálu receptů na slané i sladké makové pokrmy, mnoho zajímavých informací o historii pěstování různých odrůd máku a tipy, jak mák zařadit do jídelníčku.
Vydává Esence, 224 stran, doporučená cena 299 Kč