Suroviny
- vepřové plecko (nebo žebra) 300 g
- hovězí krk (nebo kližka) 300 g
- klobása (vepřová papriková) 2 ks
- cibule 2 ks
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- nové koření 5 kuliček
- bobkový list 4 ks
- sušené švestky 100 kg
- bílé kysané zelí 800 g
- sušené houby (ideálně hříbky) 1 velká hrst
- slanina (nebo uzený bok) 200 g
- nové brambory (malé ) 800 g
- sádlo 2 lžíce
- sůl
- pepř
- cukr
- chléb (k podávání)
Postup přípravy
- Vepřové a hovězí maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a mírně pocukrujte. Houby namočte do malé misky se studenou vodou. V ohnivzdorném hrnci rozehřejte sádlo na vysokou teplotu a maso ze všech stran prudce zatáhněte – nejdřív hovězí, poté vepřové.
- Do hrnce přihoďte nahrubo nakrájené klobásy a také je opečte, po dvou minutách přidejte nasekanou cibuli a nechte ji krátce zesklovaťet. Přisypte papriku, trochu cukru, nové koření, bobkový list a ještě zarestujte. Přihoďte sušené švestky, kysané zelí i s lákem, houby i s vodou, v níž byly namočené, a oloupané nahrubo nakrájené brambory. Osolte, opepřete a zamíchejte. Hrnec zaklopte a bigos duste v troubě vyhřáté na 130 °C asi 4–5 hodin.
- Až hrnec otevřete, maso by se mělo rozpadat. Bigos podávejte s chlebem. Nejlepší je trochu uleželý, tak druhý třetí den.