Najděte si recept
Na co máte chuť?

Thajské zelené kari
Článek
21x kari v hlavní roli
Suroviny
- kuřecí prso 1 ks
- zelená kari pasta 1 lžíce
- thajská limetka (prodávají sušené) 3–5 lístků
- čerstvý zázvor cca 3 cm
- citrónová tráva 1 ks
- kokosové mléko 150 ml
- rybí omáčka 1 lžíce
- žampióny 5 ks
- hrst klíčků mungo
- zelená paprika 1 ks
- Cuketa 1/2 ks
- čerstvá chilli paprička
- lístky čerstvé thajské bazalky dle chuti
- čerstvě vymačkaná limetková šťáva
- Olej
- Sůl
Postup
- Kuřecí prsa nakrájejte na tenké proužky a osolte. Na hodně rozpálené pánvi s olejem orestujte a odložte stranou.
- To samé proveďte i se zeleninou, kterou nakrájejte na přibližně stejně velké kousky jako maso. Orestujte nakrájené houby, ke kterým přidejte cuketu a zelenou papriku. Opékejte dle tvrdosti a velikosti – cca 5 minut a dejte stranou.
- Ve stejné pánvi na malém množství oleje opražte kari pastu, přidejte polovinu kokosového mléka a provařte do mírného zhoustnutí.
- Do vzniklé omáčky přidejte na plátky nakrájený zázvor, limetkové lístky, citronovou trávu (podélně rozpůlenou a trochu naklepanou tupou stranou nože), rybí omáčku a chilli (zázvor a citronová tráva dodávají pouze chuť – po dokončení je vyjměte).
- Po převaření omáčky přidejte předem připravenou zeleninu a maso, přilijte zbytek kokosového mléka a nechte povařit do libovolné hustoty.
- Nakonec přidejte klíčky a dochuťte limetkovou šťávou, rybí omáčkou, čerstvými chilli papričkami. Po odstavení ze zdroje tepla přisypte posekané lístky bazalky.
Thajské zelené kari; foto: V kuchyni vždy otevřeno
V kuchyni vždy otevřeno
Andrea Motlíková
Andrea z foodblogu V kuchyni vždy otevřeno, který sleduje přes 36 tisíc fanoušků, vydala svoji první kuchařku. Na 368 stranách najdete bezmála 300 receptů pro každý den, které vždy doprovází autorské barevné fotografie.
Obsáhlá kniha je určena pro široké publikum napříč generacemi. Inspiraci pro každodenní vaření zde najdou začátečníci i zkušené kuchařky a určitě i muži. Osvědčené recepty z dostupných čerstvých surovin nejsou nijak komplikované a postupy jsou srozumitelně rozepsané. Nechybí tipy na tradiční česká jídla, ale v knize zabrousíte i do kuchyní Asie či Středomoří.
Kuchařka je velmi přehledně rozdělena do 19 kapitol od předkrmů, přes jídla z jednoho pekáčku, snadné recepty, polévky, saláty, druhy mas, těstoviny, zeleninové pokrmy, pomazánky, moučníky a dezerty až po zavařování.
Pokud vás den za dnem nenapadá, co zrovna vařit, stačí zalistovat a určitě si vyberete.