Suroviny
- těstoviny (kratší, nejlépe čerstvé) 400 g
- sušená rajčata 10 ks
- losos 2 filety
- parmazán (nebo pecorino)
- olivový olej
- cibule (menší) 1 ks
- česnek 3 stroužky
- drcená rajčata 1/2 plechovky
- třtinový cukr 1 lžička
- máslo 1 lžíce
- bazalka (čerstvá)
- baby špenát 3 hrsti
- sůl
- sečuánský pepř
- oregano (sušené)
- citron
Postup přípravy
- Cibuli a lososa si nakrájejte na kostičky, česnek si pokrájejte najemno. Do vroucí a dobře osolené vody dejte vařit těstoviny.
- V mezičase si připravte omáčku. Na olivovém oleji opečte cibuli, přihoďte lososa a nakonec i česnek. Dobře osolte opepřete a až bude losos zlatavý, zakápněte citronovou šťávou a přihoďte lžičku másla. Zalijte rajčaty a nechte chviličku provařit, až omáčka trochu zhoustne. Omáčku podle chuti trochu doslaďte, dosolte, dopepřete a přidejte sušené oregano. Na závěr do omáčky přidejte těstoviny (s trochou vody, ve které se vařily) a nakrájená sušená rajčata, nasekanou bazalku, promíchejte a na závěr přidejte i baby špenát. Špenát teplem hezky zavadne a zmenší svůj objem. Vše zamíchejte s trochu nastrouhaného sýra.
- Servírujte s parmazánem nebo pecorinem zakápnuté trochou olivového oleje a s čerstvou bazalkou.