Suroviny
- mleté vepřové maso 500 g
- vejce 1 ks
- toustový chléb 2 plátky
- oregano (sušené ) 1 lžička
- sušená bazalka 1 lžička
- feta 80 g
- strouhanka (dle potřeby)
- olej (na smažení)
- pepř
- sůl 1 lžička
Kaše
- brambory (typu B nebo C) 750 g
- celý kmín
- máslo 20 g
- plnotučné mléko 250 ml
- sůl
Postup přípravy
- Maso nechte asi hodinu odpočívat v teple.
- Toustový chléb namočte do vody a následně vymačkejte a rozdrobte do mísy. Přidejte maso, vejce, sůl, pepř, oregano, bazalku a rozdrobte fetu. Směs zamícheite, a pokud je řídká a nedrží tvar, přisypte strouhanku.
- Pak rukou vytvářte spíše menší karbanátky (tak 2 cm vysoké), obalte je ve strouhance (ideálně když je nasypaná v hlubokém talíři) a vyskládejte na prkýnko.
- V pánvi rozpalte olej (hladina asi 1 cm vysoká) a pak na středním plameni smažte karbanátky asi pět minut z každé strany. Karbanátky budou mít krásnou zlatohnědou barvu a vevnitř musí být prosmažené (to raději zkontrolujte rozříznutím jednoho karbanátku).
- Karbanátky lze upéct v troubě (na 180 °C) asi za 40 minut, ale chutnají víc jako sekaná.
- Brambory oškrábejte a nakrájejte na kousky, přidejte lžičku soli, pár zrnek kmínu, zalijte horkou vodou a vařte asi 12 minut.
- Brambory slijte a přímo do hrnce hoďte máslo a pod pokličkou nechte rozpustit. Pak brambory rozšťouchejte. Ohřejete si mléko téměř k varu, z větší části ho nalijte na brambory a šlehací metlou vyšlehejte kaši bez větších kousků. Pokud je kaše příliš hustá, přidávejte po částech mléko a zašlehávejte.
- Kaši před podáním polijte rozpuštěným máslem.