Najděte si recept
Na co máte chuť?

Šneci se skořicí
Suroviny (24 porcí)
Těsto:
- droždí 1 balení
- hnedý cukr 1/2 hrnku
- Olej 1/3 hrnku
- celozrnná hladká mouka 4 a 1/2 hrnku
- Sůl 1 lžička
Potření a posypání:
- Olej 1/2 hrnku
- hnedý cukr 1/3 hrnku
- Skořice 3 lžičky
Postup
- TĚSTO: V půl hrnku vlažné vody smíchejte droždí a lžíci cukru. Nechte na teplém místě, dokud nevzejde kvásek. Přidejte olej a promíchejte. Postupně přisypávejte přesátou mouku promíchanou se solí a zbylý cukr spolu s dalším hrnkem vlažné vody. Těsto přitom zpracovávejte vařečkou, až je vláčné, měkké a nelepí se.
- Těsto nechte v teple kynout přikryté utěrkou, po hodině promíchejte a nechte znovu půl hodiny kynout.
- POTŘENÍ A POSYPÁNÍ: Předehřejte troubu na teplotu 180 ºC. Vykynuté těsto přeneste na pracovní desku a rozdělte na poloviny. Z každé půlky vyválejte obdélník, pokapejte ho olejem a posypte cukrem se skořicí. Pevně zarolujte. Rolky rozkrájejte na kusy široké asi 2 cm.
- Vzniklé šneky přeneste na plech, každý potřete ze všech stran olejem a naskládejte těsně vedle sebe jako buchty. Nechte ještě 10 minut kynout. Šneky pečte asi 25–35 minut, dokud nezezlátnou.
- Prima tip: Máte-li chuť si život osladit pořádně, polijte šneky právě vytažené z trouby javorovým sirupem. Voňavý a sladký sirup se vsákne do horkého těsta a nádherně ho zvláční.
Šneci se skořicí, Foto: archiv Gurmet
Gurmet – Vaše škola vaření
Měsíčník Gurmet (dříve Chef Gurmán) patří mezi nejlepší tuzemské časopisy o vaření už řadu let. Jeho velkou předností jsou vlastní recepty z dostupných surovin a s dobře vysvětleným postupem (některé krok za krokem), které pro focení připravují zkušení foodstylisté. Jsou tedy prověřené a všechny opravdu fungují! Za dlouhou dobu svého trvání Gurmet disponuje velkým archivem receptů, ze kterého pro vás pravidelně vybíráme ty nejlepší!
V aktuálních vydáních Gurmetu najdete řadu rubrik s klasickými či moderními tuzemskými i zajímavými regionálními pokrmy. Kromě domácích časopis představuje také jídla ze světových kuchyní (letos odstartoval projekt Gurmet kolem světa) a nezapomíná ani na zdravou výživu nebo vaření s dětmi a pro děti. Obsah Gurmetu doplňují zajímavé informace o známých, méně známých a sezonních surovinách, gastronomických trendech, dobrých restauracích či novinkách na trhu. Nenašli jste informaci, která vás zajímá? Ptejte se, odpověď najdete v poradně. S Gurmetem můžete také vyhrát v soutěžích nebo získat odměnu za dopis či výhodné předplatné. Přihlásit se můžete rovněž na kurzy vaření, které časopis pořádá každý měsíc (více na www.igurmet.cz).