Najděte si recept
Na co máte chuť?

Spouštím video za 5s.
Sledujete:
Smetanový krůtí guláš s bylinkovým knedlíkem
Smetanový krůtí guláš
Víme, že je teprve středa, ale už teď se neskutečně těšíme na víkend! Proč? Právě ve dnech volna máme víc času na vaření a můžeme si s rodinou v klidu pochutnat na skvělém jídle. Vyzkoušejte třeba tento smetanový guláš z krůtího masa!
do 1 hodiny
Kulinární pořad Karolína, domácí kuchařka sledujte každou neděli na Prima LOVE!
Odkaz
Karolína, domácí kuchařka
Všechny informace, videa a bonusové materiály k pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete ZDE!
Suroviny
- Máslo 2 lžíce
- Cibule 3 ks
- krůtí maso 600 g
- mletá sladká paprika 2 lžičky
- špetka pálivé papriky
- hladká mouka 1 lžíce
- krůtí nebo kuřecí vývar 200 ml
- sůl, pepř
- 33% sladká smetana 200 ml
- Pivo
Bylinkové knedlíky:
- Slanina 4 plátky
- včerejší rohlíky 2 ks
- droždí 10 g (cca 1/4 kostky)
- moučkový cukr 1 lžička
- polohrubá mouka 300 g + na posypání
- Vejce 1 ks
- Sůl 1 menší lžička
- vlažné mléko cca 200 ml
- hrst posekané hladkolisté petržele a pažitky
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Cibuli nakrájejte na kostičky, krůtí maso na nudličky. V kastrolu rozpusťte máslo, opečte na něm cibuli a když začne zlátnout, přidejte maso.
- Opékejte několik minut, před koncem přidejte obě papriky a lehce rozprašte mouku, snižte plamen a za stálého míchání ještě minutku opékejte.
- Pak zalijte vývarem, přiklopte pokličkou a nechte cca 30 minut probublávat. Před koncem ochutnejte a dochuťte solí a pepřem – oboje záleží na chuti použitého vývaru.
- Ochutnejte maso, jestli už je krásně měkké, a pokud ano, máte skoro hotovo. Už jen vmíchejte smetanu, jídlo nechte ještě na chvíli projít varem.
- Zhodnoťte hustotu omáčky – v tuto chvíli ji můžete buď naředit troškou vody nebo vývaru, a nebo naopak nechat na malém plamení zredukovat. Když má omáčka hustotu a chuť podle vašich představ, máte hotovo.
- Knedlíky: Slaninu nakrájejte na kostičky, stejně jako rohlíky. V míse si rozmíchejte droždí s cukrem, než se droždí rozpustí. Pak přidejte mouku, rohlíky, slaninu, mléko, vajíčko a sůl, všechno důkladně rukama propracujte, pak vmíchejte i petrželku a pažitku.
- Množství mléka závisí i na tom, jak máte suchou mouku a vyschlé rohlíky – začněte tedy s 2 dcl a orientujte se podle svých rukou, mělo by vzniknout pevné, ale vláčné těsto. Pokud není vláčné, trošku mléka přidejte, dokud nedosáhnete správné struktury.
- Posypejte ho mírně moukou, zakryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě. Po vykynutí (bude to trvat tak 30–45 minut) utvořte tři spíš štíhlé knedlíky a dejte je vařit do velkého hrnce do vroucí osolené vody na 15 minut. Po vyndání z vody knedlíky propíchejte špejlí nebo rovnou rozkrojte, aby se nesrazily.
Smetanový krůtí guláš; foto: archiv FTV Prima / Karolína domácí kuchařka