zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Smažená vinná klobása s bramborovým salátem
Autor: Johana Pošová Smažená vinná klobása s bramborovým salátem

Smažená vinná klobása s bramborovým salátem

Hodnoceno: 0x
V řadě krajů u nás se dodnes zachoval zvyk ke štědrovečerní večeři podávat osmaženou vinnou klobásu, nikoliv kapra. Ke klobáse můžete podávat brambory, celé nebo šťouchané, ale hezký chuťový doprovod tvoří i jemně navinulý jednoduchý bramborový salát.
do 1 hodiny
4 porce

reklama

Postup

  1. Je-li klobása dlouhá, nakrájejte ji na menší kousky. Stočte je do spirálek a spíchněte špejlí, aby se nerozvinovaly. Osušte je kuchyňskou utěrkou a poprašte hrubou moukou.
  2. Vejce rozšlehejte s trochou soli (buďte ale opatrní, klobásy samy mohou být dost slané) a klobásy v nich dobře omočte a pak obalte ve strouhance. Tu dobře přitiskněte. Smažte je ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje, nechte na kuchyňském papíru odstát přebytečný tuk. Pokud je nebudete podávat ihned, nechte klobásy v mírně teplé troubě.
  3. Na salát povařte oloupané a na kousky nakrájené brambory ve vývaru. Oloupanou cibuli nakrájejte na jemné plátky. V míse prošlehejte olej, ocet, cukr a sůl podle chuti. Máte-li rádi pikantnější chuť, zašlehejte do zálivky lžičku hořčice. Jakmile budou brambory uvařené, vyjměte je děrovanou naběračkou (vývar použijte třeba na polévku) a ihned promíchejte v míse s cibulkou a zálivkou - horké brambory ji rychle nasají. Chcete-li, přidejte kapary nebo pokrájenou okurku, salát nechte vychladnout a rozležet. Podává se při pokojové teplotě.

PRIMA TIP: Chcete-li si ověřit slanost klobás, vymáčkněte trochu prýtu a osmažte ho, pak ochutnejte. A jestli nechcete smažit klobásy tak, jak jsou, ale přesto zachovat jejich typickou chuť, vytvarujte z prýtu placičky nebo kuličky a ty pak obalte a smažte (to mají rády děti).

Smažená vinná klobása s bramborovým salátem  Foto:

Smažená vinná klobása s bramborovým salátem , Foto: Johana Pošová

reklama