Suroviny
- tuňák (čerstvé tuňákové steaky) 4x 125 g
- fenykl (čerstvý, nakrájený na tenké plátky) 2 bulvy
- červená cibule (nakrájená na tenké plátky) 2 ks
- olivový olej 2–3 lžíce
- chléb (křupavý chléb k podávání)
Marináda
- extra virgin olivový olej 125 ml
- chilli papričky (čerstvé červené, zbavené semínek a najemno nakrájené) 4 ks
- česnek ( rozmačkaný) 4 stroužky
- hladkolistá petržel (najemno nasekaná ) 1 velká hrst
- citronová kůra (nastrouhaná ) ze 3 citrónů
- citronová šťáva ze 3 citrónů
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Postup přípravy
- Na marinádu v misce smíchejte všechny suroviny a podle chuti přidejte sůl a pepř. Tuňákové steaky položte do keramické nádoby a navrch rozetřete 2–3 lžíce marinády. Zbytek marinády uschovejte.
- Grilovací nebo těžkou pánev dejte na plotýnku o střední teplotě. Spolu s olejem na pánev hoďte i fenykl a cibuli a smažte 5 minut, dokud nezměknou. Přendejte na talíř a pokapejte zbylou marinádou.
- Z tuňáka setřete marinádu a přendejte ho na horkou pánev. Z každé strany smažte 4–5 minut, aby steak byl přesně tak, jak ho máte rádi.
- Tuňákové steaky podávejte se zeleninou a křupavým chlebem, který můžete namočit ve šťávě.