Najděte si recept
Na co máte chuť?

Sardinské těstoviny se slávkami
Tyto drobné těstoviny můžete koupit ve vybraných obchodech s italskými specialitami a na Sardinii se setkáte i s čerstvou, ručně připravovanou fregolou, která připomíná velká zrnka kuskusu. Její původ možná sahá až do Afriky, na Sardinii se dostala s Římany. Ve spojení se slávkami je vynikající.
Suroviny (4 porce)
- těstoviny fregola 300 g
- Sůl
- čerstvě namletý černý pepř
- Olivový olej 4 lžíce
- česnek jemně nasekaný 2 stroužky
- parmice nakrájená na kousky 200 g
- suché bílé vino 125 ml
- čerstvá nebo konzervovaná nadrcená rajčata 400 g
- kajenský pepř 1 malá špetka
- čerstvé slávky 1 kg
- čerstvá hladkolistá petrželka, nasekaná 2 lžíce
Postup
- Těstoviny vařte ve velkém hrnci s mírně osolenou vodou (asi 10 minut), dokud nejsou al dente. Slijte a dejte stranou.
- Ve velké pánvi rozehřejte olej a doměkka v něm osmahněte česnek. Pozor, aby nezhnědl. Přidejte rybí maso a několik minut smažte, pak přilijte víno a přidejte rajčata. Ochuťte solí a černým a kajenským pepřem a 5–6 minut vařte.
- Slávky důkladně omyjte a očistěte a pod tekoucí studenou vodou odstraňte všechny „vousy“. Očištěné slávky přidejte k rybí omáčce, zakryjte poklicí a duste (několik minut), dokud se slávky neotevřou.
- Do pánve přidejte těstoviny a petrželku a dobře promíchejte. Rozdělte do hlubokých talířů. Jídlo se jí lžící a prsty.
Sardinské těstoviny se slávkami. Foto: Dva italští gurmáni jedí po italsku
Dva italští gurmáni jedí po italsku
Dva italští gurmáni se vracejí do rodné Itálie. Uznávaní kuchaři a dlouholetí přátelé Antonio Carluccio a Gennaro Contaldo v něm čtenáře seznamují s nádhernou krajinou, tradicemi a lahodným jídlem italských hor, pobřeží a úrodných plání.
„Jídlo je asi nejdůležitější věcí v životě každého Itala, a ať se děje cokoliv, musí se vařit, kvalita surovin musí být perfektní a jejich příprava bezchybná,“ píší Carluccio a Contaldo v úvodu knihy.
Vášeň pro úžasné jídlo Italy spojuje, italská krajina je však velmi rozmanitá a ráz krajiny ovlivňuje i charakter regionálních kulinářských stylů. V první kapitole představují syté pochoutky z hor – hřejivé pokrmy z těstovin, rýže nebo brambor s lahodnou chutí másla. V další části se přesouvají na pobřeží a seznamují čtenáře se svěžími recepty z mořských ryb a plodů moře. Ve třetí kapitole pak představují jídla z bohatství řek a plání.
Kniha obsahuje více než 80 receptů, které doplňují fotografie lákavých pokrmů. Nechybí však ani snímky fascinujících scenérií italské krajiny a ze života městských i venkovských obyvatel Itálie.
Vydalo nakladatelství Euromedia Group, k. s. – Ikar v srpnu 2014, MOC 449 Kč