Najděte si recept
Na co máte chuť?

Rizoto s batáty, parmskou šunkou a hráškem
Klasické rizoto můžete obměňovat podle chuti snad donekonečna. Dnes můžete vyzkoušet variantu s parmskou šunkou a křupavými batáty.
do 1 hodiny
4–5 porce
Suroviny (4–5 porce)
- batáty, oloupané a nakrájené 2 ks
- Olivový olej 2 lžíce
- cibule, na kolečka 1 ks
- rýže na rizoto 250 g
- horký zeleninový nebo kuřecí vývar 750 ml
- čerstvý tymián 1 snítka
- zmražený hrášek 125 g
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
Při podávání:
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C, u plynové na stupeň 6. Na pekáč nasypte batátové kostky, pokapejte 1 lžící olivového oleje, ochuťte a pečte 25–30 minut.
- Mezitím rozehřejte velkou pánev se zbytkem oleje, přidejte cibuli a opékejte ji asi 5 minut, dokud nezměkne. Přidejte rýži a dobře ji pár minut míchejte, potom přilijte polovinu vývaru. Přidejte tymián.
- Vařte na střední teplotě, občas promíchejte, dokud se skoro všechna tekutina neabsorbuje. Vařte dál a postupně přidávejte vývar, a když už bude všechen skoro absorbovaný, vmíchejte opečené sladké brambory a hrášek a vařte dalších 5 minut.
- Zatímco se rizoto bude dovařovat, natrhejte plátky parmské šunky a hoďte ji rovnou na horkou pánev a opékejte pár minut, dokud nebude křupavá, a pak ji vyndejte. Do pánve přidejte trochu oleje a opékejte na něm plátky batátů ve dvou várkách, pár minut každou várku, aby plátky byly pěkně křupavé. Nechte je okapat na papírové utěrce.
- Do rizota vmíchejte parmezán a dobře ochuťte. Rozdělte do servírovacích misek a navrch ozdobte křupavými bramborovými plátky, parmskou šunkou a větvičkami tymiánu.
Rizoto s batáty, parmskou šunkou a hráškem, Foto: isifa.com