Suroviny
- červená řepa (malé bulvy) 10 ks
- cibule 3 ks
- mrkev 4 ks
- česnek 3 stroužky
- červené víno (kvalitní burgundské) 500 ml
- olivový olej
- provensálské koření (čerstvé) 1 svazek
- bobkový list 3 ks
- černý pepř 5 kuliček
- himalájská sůl
- rajčatové pyré 200 g
- sladká paprika (mletá) špetka
- zeleninový vývar (nebo voda) 1600 ml
- hrachová mouka (na zahuštění) 1 lžíce
- žampiony (malé) 250 g
Postup přípravy
- Všechnu zeleninu očistěte. Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek také, mrkev na kolečka a řepu na větší kostky.
- Do velkého hrnce nalijte olivový olej a když je rozehřátý, orestujte na něm nakrájenou cibuli s česnekem. Když je cibule sklovatá, přidejte do hrnce mrkev i řepu, orestujte je a přilijte k nim víno a vývar/vodu.
- Do hrnce přidejte bylinky, sůl dle chuti, bobkové listy a kuličky pepře.
- Nyní uveďte obsah hrnce do varu, přikryjte poklicí a vařte na větším než středním plameni do změknutí řepy. Trvá to cca 1,5 či 2 hodiny. Pravidelně obsah hrnce kontrolujte, popřípadě řepu podlijte vývarem či vodou.
- Když je řepa měkká, přidejte passatu, mletou papriku a podle chuti můžete dosolit.
- Nakonec rozmíchejte hrachovou mouku ve troše vlažné vody a zahustěte obsah hrnce. Důkladně řepu s moukou provařte. Konzistence by měla být spíše omáčková než polévková.
- Nakonec orestujte žampiony na olivovém oleji. Nezapomeňte je při restování osolit, ať nejsou mdlé. Servírujte tak, že do hlubokého talíře dejte řepu s omáčkou a poté přidejte orestované žampiony. Hotové jídlo můžete ozdobit čerstvou bylinkou.