Suroviny
- rajčata (velmi zralá rajčata) 1 kg
- mrkev 1 ks
- cibule (oloupaná) 1 ks
- řapíkatý celer (s natí) 3 ks
- česnek (oloupaný a pokrájený) 1 stroužek
- olivový olej 1 lžíce
- bobkový list 2 ks
- černý pepř
- sůl
Postup přípravy
- Zeleninu nakrájejte nahrubo. Vložte ji všechnu do velkého hrnce a přidejte česnek, olivový olej a bobkový list.
- Dochuťte solí a pepřem. Zakryjte pokličkou a duste asi 1 hodinu, dokud není zelenina velmi měkká. Během té doby zeleninovou směs několikrát promíchejte, aby se nepřilepila ke dnu hrnce. Nepřidávejte ale žádné tekutiny, rajčata obsahují dostatek šťávy.
- Jakmile je všechna zelenina dostatečně měkká a provařená, vypněte sporák. Zbavte se bobkových listů a směs přendejte do mixéru. Rozmixujte, dochuťte podle potřeby a pokud chcete, přidejte creme fraiche (pokud podáváte polévku horkou) nebo pesto (zastudena).