Zelenina
- fenykl 1 bulva
- cuketa 1 kus
- žlutá paprika 2 ks
- červená cibule 1 kus
- cherry rajčata 8 ks
- česnek 5 stroužků
- olivový olej
- pálivá paprička (mletá) 1/2 lžičky
- sůl
- bylinky (rozmarýn, tymián, šalvěj)
Dresink
- olivový olej 4 lžíce
- citronová šťáva (z půlky citronu)
- hladkolistá petržel (nasekaná) 1 hrst
- balzamikový ocet pár kapek
- sůl
Kroužila jsem kolem quinoy už docela dlouho. Sbírala jsem recepty, pročítala kuchařky, ochutnala pár jídel ve zdravých bistrech. Až dozrál čas... A já si v DM drogerii koupila svůj první balíček quinoy. Nechybí na něm návod na přípravu, ale já si vzpomněla, že jsem v kuchařce od Gwyneth Paltrow "It´s all good" četla recept na přípravu perfektně uvařené quinoy. Takže jsem to zkusila podle ní, a co myslíte? Výsledek byl PERFEKTNÍ! Quinoa nebyla rozvařená, zachovala si výbornou, lehce křupavou strukturu s oříškovou chutí. Prostě dobrota...
Perfektně uvařená quinoa podle Gwyneth Paltrow, Foto: Klára Michalová
Když už máte quinou uvařenou, můžete s ní naložit mnoha způsoby. Upéct z ní koláč, udělat zeleninové placičky, zamíchat do salátu, do curry nebo jí zapéct. Já se ji rozhodla smíchat s upečenou zeleninou. A tady je můj recept... Vyzkoušejte, stojí to za to.
Další recepty z quinoy najdete v našem Speciálu:
Odkaz
Quinoa je hit!
Quinoa (merlík čilský) je rostlina pocházející z Jižní Ameriky. Její semena jsou přímo pokladnicí zdraví prospěšných látek, navíc se skvělou chutí. Vyzkoušejte ji s našimi ...
Postup přípravy
- Zeleninu očistěte, cuketu nakrájejte na větší kostky, asi 2 cm velké, fenykl a cibuli na klínky, papriky také na větší kostky, cherry rajčata přepulte, větší rozčtvrťte. Česnek oloupejte a stroužky nasekejte na větší kusy.
- Rozpalte troubu na 220 °C. Na plech dejte pečicí papír a vsypte na něj všechnu zeleninu. Zalijte štědře olivovým olejem, přidejte sůl a pálivou papriku nebo mleté chilli a zasypte nasekanými čerstvými bylinkami podle chuti. Vše promíchejte a plech dejte do trouby. Za občasného promíchání pečte asi 30 minut, na závěr můžete zagrilovat.
- Než se zelenina udělá, připravte si quinou. Nejprve ji opravdu důkladně propláchněte horkou vodou v cedníku s malými dírkami, aby vám nepropadla :) Bez proplachování by byla hořká. Poté ji dejte do menšího kastrolu a zalijte teplou vodou a vsypte sůl. Přiveďte k varu, zmírněte oheň a zakryté vařte 12–15 minut (já vařila 15 min.). Poté vypněte oheň, pod pokličku dejte papírovou utěrku a zavřené nechte 5 minut dojít. Poté načechrejte zrníčka vidličkou.
- Než se zelenina dopeče, smíchejte si v hrníčku všechny ingredience na dresink. Pak už jen ve velké míse smíchejte quinou, zeleninu a zakapejte připraveným dresinkem. Můžete servírovat horké, vlažné i studené, takže pokud vám zbyde, je to skvělý tip na oběd donesený druhý den do práce.