Suroviny
- hladká mouka 200 g
- máslo 80 g
- sůl
Náplň
- vejce 3 ks
- smetana 200 ml
- camembert 100 g
- medvědí česnek 1 velká hrst
- muškátový oříšek 1/2 lžičky
- sladká paprika 1/2 lžičky
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Promněte mouku se solí a máslem a vytvořte drobenku. Pak do ní přidejte 50 ml studené vody a vypracujte těsto na quiche. Těsto zabalte do fólie a nechte v lednici odležet alespoň hodinu. Troubu rozehřejte na teplotu 180 °C.
- NÁPLŇ: Mezitím v misce rozšlehejte vejce se smetanou. Sýr nakrájejte na kousky, posekejte nadrobno listy medvědího česneku a vše vmíchejte do smetany s vejci. Přidejte sůl, pepř, nastrouhaný muškátový oříšek (nebo květ) a sladkou papriku.
- Vymažte dortovou formu tukem nebo ji vyložte pečicím papírem. Těsto rozválejte na plát silný půl centimetru a vyložte jím formu i její stěny tak, aby alespoň o 2 cm přesahoval její dno.
- Vylijte náplň do formy, přesahující okraje těsta buď ořízněte, nebo zahněte a koláč vložte do trouby. Pečte půl hodiny, nebo až těsto dostane zlatou barvu. Podávejte se zeleným salátem, například z mladých pampeliškových listů, lodyh bršlice nebo mladého šťovíku.
- Prima tip: Pro výraznější chuť vyměňte kravský camembert za kozí sýr.