Suroviny
- polohrubá mouka 500 g
- cukr krupice 220 g
- švestková povidla 150 g
- Kakao 1 vrchovatá lžíce
- Mléko 500 ml
- jedlá soda 1 a 1/2 lžičky
- špetka soli
- citronová kůra z 1/2 bio citronu
- máslo na vymazání formy, mouka na vysypání
- cukr moučka a máta na dozdobení
Recept
Povidloň
Křehounké nadýchané odpalované těsto a v něm pořádná porce tvarohové náplně dochucené výraznými povidly. Dokonalý moučník, který si snad musí zamilovat každý :)
Postup přípravy
- Připravte si formu, kterou vymažte máslem a vysypte moukou.
- Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C. Do větší misky dejte povidla, která promíchejte s kakaem a cukrem. Přidejte citronovou kůru, šťávu a sůl.
- Mouku rozdělte na třetiny a první dvě z nich přimíchejte, do poslední třetiny vmíchejte jedlou sodu, a mouku na chviličku odložte.
- Do velké mísy, ve které máte všechny doposud použité ingredience, přidejte mléko a nakonec přimíchejte odloženou mouku se sodou.
- Těsto bude hodně tuhé. Rozložte ho do formy a dejte péct. Po 30 minutách pečení přikryjte formu alobalem. Celkový čas pečení je 75 minut. Než se korpus upeče, smíchejte povidla na náplň s tuzemákem a cukrem dle chuti.
- Po upečení nechte korpus vystydnout a poté ho podélně rozřízněte na pláty, které pomažte povidly. Korpusy navrstvěte na sebe a dozdobte moučkovým cukrem a mátou.