Suroviny
- malá červená cibule 1 ks
 - malá mrkev 1 ks
 - Česnek 1 velký stroužek
 - mletá kurkuma 1/2 lžičky
 - mleté chilli 1/2 lžičky
 - mletý římský kmín 1 lžička
 - řajčatový protlak 1 lžíce
 - krájená rajčata 1 plechovka
 - červená čočka 180 g
 - zeleninový vývar (domácí) cca 800 ml
 - Olivový olej
 - trocha cukru nebo sirupu (javorový nebo agáve)
 - Sůl
 - čerstvá pažitka a parmazán podle chuti
 
Článek
10 výtečných jídel z červené čočky
Pokud jste prozatím do své kuchyně nepustili červenou čočku, je načase to napravit. Je velmi variabilní, dobře stravitelná a navíc skvěle chutná!
Postup přípravy
- Nejdříve si oškrábejte mrkev a nastrouhejte nahrubo na struhadle. Poté nakrájejte najemno cibulku a oloupejte česnek.
 - V hrnci si rozehřejte olej, stáhněte plamen a přidejte cibulku a mrkev. Opékejte dozlatova.
 - Ke směsi přidejte prolisovaný česnek, kurkumu, římskej kmín, chilli a protlak. Koření nechte rozvonět asi minutu a pak přidejte plechovku krájených rajčat, propláchnutou čočku a vývar.
 - Pořádně všechno promíchejte, osolte a nechte asi 20 minut vařit. Během vaření je potřeba kontrolovat, jestli je v hrnci dost tekutiny. Pokud ne, přidávejte ještě vývar.
 - Také je potřeba ochutnávat čočku. Měla by být měkká, ale malinko křupat. Na závěr dochuťte solí a troškou sirupu podle chuti. Hotovou polévku poté ještě posypejte nastrouhaným parmazánem a nasekanou pažitkou.