Suroviny
- malá červená cibule 1 ks
- malá mrkev 1 ks
- Česnek 1 velký stroužek
- mletá kurkuma 1/2 lžičky
- mleté chilli 1/2 lžičky
- mletý římský kmín 1 lžička
- řajčatový protlak 1 lžíce
- krájená rajčata 1 plechovka
- červená čočka 180 g
- zeleninový vývar (domácí) cca 800 ml
- Olivový olej
- trocha cukru nebo sirupu (javorový nebo agáve)
- Sůl
- čerstvá pažitka a parmazán podle chuti
Článek
10 výtečných jídel z červené čočky
Pokud jste prozatím do své kuchyně nepustili červenou čočku, je načase to napravit. Je velmi variabilní, dobře stravitelná a navíc skvěle chutná!
Postup přípravy
- Nejdříve si oškrábejte mrkev a nastrouhejte nahrubo na struhadle. Poté nakrájejte najemno cibulku a oloupejte česnek.
- V hrnci si rozehřejte olej, stáhněte plamen a přidejte cibulku a mrkev. Opékejte dozlatova.
- Ke směsi přidejte prolisovaný česnek, kurkumu, římskej kmín, chilli a protlak. Koření nechte rozvonět asi minutu a pak přidejte plechovku krájených rajčat, propláchnutou čočku a vývar.
- Pořádně všechno promíchejte, osolte a nechte asi 20 minut vařit. Během vaření je potřeba kontrolovat, jestli je v hrnci dost tekutiny. Pokud ne, přidávejte ještě vývar.
- Také je potřeba ochutnávat čočku. Měla by být měkká, ale malinko křupat. Na závěr dochuťte solí a troškou sirupu podle chuti. Hotovou polévku poté ještě posypejte nastrouhaným parmazánem a nasekanou pažitkou.