Suroviny
- zralá rajčata 1,5 kg
- řapíkatý celer 500 g
- zeleninový vývar 1 litr
- Cibule 1 ks
- Máslo 20 g
- Olivový olej 1 lžíce
- čerstvá bazalka 1 svazek
- sůl a čerstvě namletý pepř
- zakysaná smetana k podávání
Odkaz
Rajčata
Hledáte inspiraci, co podniknout s úrodou rajčat? Ve Speciálu najdete celou řadu zajímavých receptů.
Postup přípravy
- Rajčata a celer omyjte a nakrájejte na menší kusy. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte máslo se lžící oleje a nechte na něm pomalu zesklovatět cibuli.
- Přidejte celer a ještě chvíli opékejte, poté přidejte rajčata, podlijte je částí vývaru, přiklopte a nechte pár minut dusit.
- K rajčatům přidejte většinu bazalky i s pokrájenými stonky, vlijte zbytek vývaru, osolte a opepřete a nechte asi 10 minut vařit.
- Polévku dohladka rozmixujte a odstavte. Vmíchejte do ní zbytek bazalky posekané nahrubo (pár lístků si můžete nechat na dekoraci).
- Polévku dochuťte solí a pepřem, podávejte se zakysanou smetanou a lístky bazalky.