Suroviny
- pohanka 1 a 1/2 hrnku
- cibule 1 velká nebo 2 střední
- zeleninový vývar 300 ml
- hummus cca 300 g
- mrkev 1 svazek
- olivový olej
- javorový sirup (nebo agáve sirup) 1–2 lžíce
- pšeničné klíčky (nebo microgreans)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. Mrkev dobře omyjte a očistěte kartáčkem (neloupejte). Mladou mrkev podélně rozkrojte, pokud máte jen "starou", klasickou mrkev, nakrájejte ji šikmo na cca 2 cm velké špalíčky.
- Mrkev na plechu potřete olivovým olejem smíchaným s javorovým či agáve sirupem a osolte. Vložte do trouby a pečte cca 15 minut. Pohanku dobře propláchněte ve studené vodě, dejte do hrnce společně se zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut, dokud pohanka není měkká a nevstřebá všechen vývar.
- Dle potřeby přilejte trochu vývaru. Cibulku nakrájejte nadrobno a opékejte na rozpáleném oleji asi 10 minut, dokud není pěkně měkká. Poté ji i s olejem vmíchejte do uvařené pohanky. Na talíř nandejte pohanku, na ní navrstvěte hummus a několik kousků mrkve. Posypte microgreens a podávejte!