reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Plněný sýrový věnec s černým kořenem
Autor: Tvarůžková kuchařka Plněný sýrový věnec s černým kořenem

Plněný sýrový věnec s černým kořenem

Hodnoceno: 1x
"Hadí mord španělský", jak se v dávnověku říkalo černému kořeni, je název téměř apokalyptický. Tehdy se totiž věřilo, že má schopnost zabíjet hady. O to víc překvapí, že tato kořenová zelenina s čarodějnickou minulostí a nevzhlednou černou slupkou je po oloupání mléčně bílá a má svěží jemnou chuť.
do 1 hodiny
4–6 porce

reklama

Suroviny (4–6 porce)

Postup

  1. Větší mísu naplňte vodou a kápněte do ní citronovou šťávu. Oloupejte černý kořen a ihned ho vkládejte do připravené vody. Pracujte raději v rukavicích nebo pod tekoucí vodou, protože z černého kořene vytéká hustá lepivá šťáva, která hned zasychá.
  2. Silnější kusy kořene překrojte na polovinu. Vložte ho do vroucí osolené vody a 15 minut vařte pod pokličkou doměkka. Vyjměte děrovanou naběračkou a nechte vychladnout. Nakrájejte ho na kostičky.
  3. Plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozbalte a rozkrájejte na osm obdélníků. Skládejte je vedle sebe na připravený plech tak, aby se ve vnitřním kruhu překrývaly. Na spoje položte plátky šunky. Každý obdélník nařízněte po úhlopříčce od kraje směrem ke středu.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C. Žervé promíchejte s tvarůžky a černým kořenem. Naneste směs na šunku a přehněte přes ni volné okraje těsta tak, aby vznikl věnec. Potřete ho rozšlehaným vejcem, posypte sezamem a pečte 20 minut dozlatova.

Tvarůžková kuchařka Foto: Tvarůžková kuchařka

Autorka Daniela Turecká připravila kuchařku plnou sladkých i slaných pochoutek z tradičního českého sýra.

Najdete v ní recepty na snídaně, polévky, “hubneme do plavek”, protože tvarůžky jsou bezvadně nízkokalorické hospodské pochoutky, ale také “posh” pokrmy spárované s vínem.

Nechybí ani překvapivá kapitola sladká, něco málo z historie tradičního českého sýra a návod jakým způsobem tvarůžky upravovat tepelně, i jak je nakládat...

Kniha obsahuje 50 receptů a tentýž počet lákavých fotografií Davida Tureckého.

Vydává nakladatelství Došel karamel v říjnu 2017.

reklama