Najděte si recept
Na co máte chuť?

Plněné zapečené brambory
Zapečené brambory jsou velmi vděčné jídlo, na kterém si pochutná celá rodina. Brambory podávejte se zeleninovým salátem nebo s kyselými okurkami. Hovězí maso můžete nahradit mletým krůtím masem, pokud chcete recept odlehčit. Tento pokrm je vhodný i pro ty, kdo se vyhýbají lepku.
do 1,5 hodiny
2 porce
Suroviny (2 porce)
- velké brambory 8 ks
- libové hovězí maso 300 g
- Hlíva ústřičná 50 g
- menší cibule 1 ks
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
- Řepkový olej 3 lžíce
- čerstvý tymián
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Brambory oškrábejte a vařte asi 10 minut v osolené vodě. Hovězí maso dejte do hrnce a uvařte doměkka.
- Brambory pak podélně rozřízněte na půlky a spodní část vydlabejte. Vydlabanou hmotu rozmělněte nebo rozmačkejte vidličkou a dejte do mísy. Hovězí maso natrhejte na vlákna. Cibuli oloupejte a nakrájejte na proužky. Hlívu ústřičnou očistěte a nakrájejte nadrobno.
- Na pánvi rozehřejte 3 lžíce oleje, přidejte cibulku a nechte zesklovatět, poté přidejte hlívu a tymián a restujte asi 3 minuty. Pak vmíchejte hovězí maso a ještě asi 2 minuty restujte. Pak k této směsi přidejte rozmačkané zbytky brambor. Hotovou směsí naplňte vydlabané brambory. Aby lépe držely, přiklopte je a můžete svázat provázkem. Dejte do pekáčku, který vytřete předtím olejem a pečte v troubě asi 20 minut při teplotě 180 stupňů.
Plněné zapečené brambory, foto: Jde to i bez pšenice
Jde to i bez pšenice
Petra Lamschová a Petr Havlíček
Autorská dvojice Petra Lamschová a Petr Havlíček přichází s novou řadou lifestylových kuchařek. Opět půjde o zdravé jídlo a spoustu zodpovězených otázek, tipů a rad, ale také tabu.
První díl se bude točit okolo pšenice. Je to jen móda, nebo nutnost současné doby? Musíme ze svého jídelníčku vyloučit pšenici (tedy lepek), aby nám bylo lépe? Zhubneme? Budeme mít více energie? Na tyto a další otázky opět odpoví výživový poradce Petr Havlíček a společně s Petrou Lamschovou přidají také spoustu kvalitních, zajímavých, jednoduchých a hlavně rychlých receptů, které vám budou chutnat. Jednoduše: Jde to i bez pšenice!
Vydalo nakladatelství Mladá Fronta