Těsto
- mouka na chleba nebo na pizzu 450 g (3 hrnky) + trocha na pomoučení
- sušené droždí 7 g (1 sáček)
- Sůl 1,5 lžičky
- vlažná voda 310 ml (1,25 hrnku)
- Olivový olej 1 lžíce + na vymazání
Základní omáčka na pizzu
- Olivový olej 1 lžíce
- cibule, nadrobno nakrájená 1/2 ks
- česnek, rozdrcený 1 stroužek
- sušené oregáno 1/2 lžičky
- konzervovaná krájená rajčata 400 g (1 plechovka)
- Cukr 1/2 lžičky (nebo podle chuti)
Obložení
- čerstvé lístky oregana 2 lžíce
- hladkolistá petržel, najemno nasekaná 2/3 hrnku
- opláchnuté malé kapary 2 lžíce
- česnek, rozdrcený 2 velké stroužky
- bocconcini (malé kuličky mozzarelly), nakrájené na 1cm plátky 270 g
- rukola 30 g
- extra panenský olivový olej, na pokapání
Recept
Pizza Margherita
Pizzu jistě nemusíme představovat. Tento kulatý slaný koláč se stal symbolem italské kuchyně. Po celém světě existuje přemíra různých variant – od sladkých až po plněné,...
Postup přípravy
- Připravte těsto tak, že smícháte mouku, droždí a sůl ve velké míse a do středu uděláte důlek. Smíchejte vodu s olivovým olejem a přilijte je do suché směsi. Nejprve vařečkou a posléze rukou zpracujte obsah mísy na jednotné těsto.
- Vyklopte těsto na mírně pomoučenou pracovní desku a hněťte 5–8 minut, dokud nebude hladké a pružné a nevrátí se do původního tvaru po stlačení prstem.
- Vložte těsto do mísy vytřené olivovým olejem, otáčejte s ním tak, aby bylo nakonec celé obalené olejem. Zakryjte mísu potravinovou fólií, postavte ji na teplé místo bez průvanu a nechte kynout 1–1½ hodiny nebo dokud nezdvojnásobí objem.
- Mezitím připravte základní omáčku na pizzu. Do středně velkého hrnce nalijte olivový olej a zahřejte na středním ohni, přidejte cibuli a za občasného míchání restujte 8 minut nebo dokud cibule nezměkne. Přidejte oregano a česnek a nechte je opékat 1 minutu, než se rozvoní. Přidejte rajčata a uveďte do varu. Snižte teplotu a nechte pomalu za občasného míchání provářet 15–20 minut, dokud omáčka nedosáhne husté konzistence. Sejměte z ohně a podle libosti dochuťte cukrem, solí a čerstvě mletým černým pepřem. Odložte stranou a nechte vychladnout.
- Předehřejte troubu na 230 °C nebo 210 °C v případě použití funkce horký vzduch.
- Pěstí bouchněte do vykynulého těsta a zploštěte ho. Vyklopte těsto na mírně pomoučenou pracovní desku a hněťte ho 2–3 minuty nebo dokud nebude hladké a pružné. Rozdělte těsto na 2 stejně velké porce. Vyválejte jednu polovinu na pečicím papíru do obdélníku ve velikosti pečicího plechu a o tloušťce asi 3 mm. Pomocí pečicího papíru přeneste těsto na plech a propíchejte ho po celém povrchu vidličkou. Zopakujte to samé i s druhou polovinou těsta a druhým plechem.
- Potřete těsto připravenou základní omáčkou. Poházejte čerstvým oreganem, petrželkou, kapary a česnekem. Navrch rovnoměrně rozdělte plátky bocconcini. Pečte v předehřáté troubě 15–18 minut nebo dokud těsto nebude křupavé, zlaté a upečené. Po 8 minutách nezapomeňte plechy prohodit.
- Vyjměte pizzu z trouby, nakrájejte na porce a podávejte poházené rukolou, okořeněné čerstvě mletým černým pepřem a pokapané olivovým olejem extra virgin.