návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Pizza salsa verde

Hodnoceno: 0x
4 porce
do 2 hodin
Pizza salsa verde
Autor: kuchařka Kurz domácího pečení Pizza salsa verde
Podle tohoto receptu je příprava pizzy úžasná zábava, kterou si užijí především děti. Nejprve společně uhněťte těsto a pak ho obložte vším možným, upečte a snězte.

Recept

Pizza Margherita Foto:

Pizza Margherita

Pizzu jistě nemusíme představovat. Tento kulatý slaný koláč se stal symbolem italské kuchyně. Po celém světě existuje přemíra různých variant – od sladkých až po plněné,...

Suroviny (4 porce)

Těsto:

Základní omáčka na pizzu:

Postup

  1. Připravte těsto tak, že smícháte mouku, droždí a sůl ve velké míse a do středu uděláte důlek. Smíchejte vodu s olivovým olejem a přilijte je do suché směsi. Nejprve vařečkou a posléze rukou zpracujte obsah mísy na jednotné těsto.
  2. Vyklopte těsto na mírně pomoučenou pracovní desku a hněťte 5–8 minut, dokud nebude hladké a pružné a nevrátí se do původního tvaru po stlačení prstem.
  3. Vložte těsto do mísy vytřené olivovým olejem, otáčejte s ním tak, aby bylo nakonec celé obalené olejem. Zakryjte mísu potravinovou fólií, postavte ji na teplé místo bez průvanu a nechte kynout 1–1½ hodiny nebo dokud nezdvojnásobí objem.
  4. Mezitím připravte základní omáčku na pizzu. Do středně velkého hrnce nalijte olivový olej a zahřejte na středním ohni, přidejte cibuli a za občasného míchání restujte 8 minut nebo dokud cibule nezměkne. Přidejte oregano a česnek a nechte je opékat 1 minutu, než se rozvoní. Přidejte rajčata a uveďte do varu. Snižte teplotu a nechte pomalu za občasného míchání provářet 15–20 minut, dokud omáčka nedosáhne husté konzistence. Sejměte z ohně a podle libosti dochuťte cukrem, solí a čerstvě mletým černým pepřem. Odložte stranou a nechte vychladnout.
  5. Předehřejte troubu na 230 °C nebo 210 °C v případě použití funkce horký vzduch.
  6. Pěstí bouchněte do vykynulého těsta a zploštěte ho. Vyklopte těsto na mírně pomoučenou pracovní desku a hněťte ho 2–3 minuty nebo dokud nebude hladké a pružné. Rozdělte těsto na 2 stejně velké porce. Vyválejte jednu polovinu na pečicím papíru do obdélníku ve velikosti pečicího plechu a o tloušťce asi 3 mm. Pomocí pečicího papíru přeneste těsto na plech a propíchejte ho po celém povrchu vidličkou. Zopakujte to samé i s druhou polovinou těsta a druhým plechem.
  7. Potřete těsto připravenou základní omáčkou. Poházejte čerstvým oreganem, petrželkou, kapary a česnekem. Navrch rovnoměrně rozdělte plátky bocconcini. Pečte v předehřáté troubě 15–18 minut nebo dokud těsto nebude křupavé, zlaté a upečené. Po 8 minutách nezapomeňte plechy prohodit.
  8. Vyjměte pizzu z trouby, nakrájejte na porce a podávejte poházené rukolou, okořeněné čerstvě mletým černým pepřem a pokapané olivovým olejem extra virgin.

Možné obměny

• Pizza se třemi druhy sýra – Na těsto dejte oregano, bocconcini (malé kuličky mozzarelly), 200 g čerstvé ricotty a 80 g (¾ hrnku) najemno nastrouhaného parmazánu, upečte. Dochuťte čerstvě mletým černým pepřem a podávejte.

• Pizza s kuřetem, rajčaty a špenátem – Na těsto se základní omáčkou dejte bocconcini (malé kuličky mozzarelly), 300 g na kousky pokrájeného vařeného kuřecího masa a 200 g velkých soudkovitých nebo malých koktejlových rajčat, rozpůlených (nebo na čtvrtky, když jsou velká), upečte. Poklaďte 2 polévkovými lžícemi čerstvých bazalkových listů, natrhaných na kusy, a 50 g listů baby špenátu. Dochuťte čerstvě mletým černým pepřem a zakápněte olivovým olejem extra virgin.

• Pizza s bazalkou, ricottou a cuketou – Na těsto se základní omáčkou dejte hrst malých nebo natrhaných čerstvých lístků bazalky, 2 cukety, podélně nakrájené na tenké proužky pomocí škrabky na zeleninu a 250 g čerstvé ricotty. Upečte a poklaďte čerstvými bazalkovými listy navíc. Dochuťte čerstvě mletým černým pepřem, zakápněte olivovým olejem extra virgin a podávejte.

• Pizza s bocconcini, prosciuttem a rajčaty – Na těsto se základní omáčkou dejte bocconcini (malé kuličky mozzarelly) a upečte. Povrch poklaďte 200 g velkých soudkovitých nebo malých koktejlových rajčat, rozpůlených (nebo na čtvrtky, když jsou velká), 8 plátky prosciutta a lístky rukoly. Dochuťte čerstvě mletým černým pepřem a zakápněte olivovým olejem extra virgin.

Pizza salsa verde  Foto: Pizza salsa verde; foto: kuchařka Kurz domácího pečení

Kurz domácího pečení: staňte se skvělým kuchařem

Kurz domácího pečení Foto:

Anneka Manning

Ať už jste začátečník, nebo pečete často, tato kniha pro vás bude užitečná. Anneka Manning vám odhalí 10 postupů, které jsou základem pro každé pečení.

Kniha obsahuje 90 receptů na sladké i slané pečené dobroty, s jejich pomocí se stanete zručnějšími a bude z vás pekař, jak má být!

"Tato kniha je absolutně skvělá, zaujala mě hned od první stránky. Anneka přistupuje k pečení logicky, dělí své recepty do skupin podle postupů. Je geniální. Každý recept vypadá chutně. Zaručuji vám, že tato kniha se stane klasikou." Stephanie Alexander

Nakladatelství Omega, 499 Kč