Suroviny
- Česnek 1 stroužek
- červená chilli paprička 1 ks
- čerstvá bazalka 4 lístky
- Rozmarýn 1 menší snítka
- Oregano 2 snítky
- Olivový olej 4 lžíce
- Worcestrová omáčka 1 lžíce
- Hořčice 1 lžička
- mletá pálivá paprika 1 lžička
- čerstvá limetová šťáva 6 lžíce
- Sůl
- kajenský pepř
- velké oloupané krevety 20 ks (asi 400 g)
- citronová marmeláda 4 lžíce
- nastrouhaná bio limetová kůra 1 lžíce
- Cukr
Postup přípravy
- Oloupejte česnek, chilli papričku rozřízněte napůl, vyškrábněte jadérka, omyjte a oboje nasekejte najemno. Bylinky opláchněte, vytřepejte do sucha a najemno nasekejte.
- Rozpalte olej a na něm krátce orestujte česnek a chilli. Vmíchejte bylinky, worcester, hořčici, mletou papriku a 2 lžíce limetové šťávy. Omáčku ochuťte solí a kajenským pepřem a nechte povařit. Potom ji odstavte a nechte vychladnout.
- Mezitím opláchněte oloupané krevety, osušte je, vložte do vychladlé omáčky a přiklopené je nechte nejméně 1 hodinu marinovat.
- Citronovou marmeládu smíchejte se zbylou limetovou šťávou (cca 4 lžíce) a limetovou kůrou, ochuťte solí a cukrem.
- Nechte krevety trochu okapat, navlékněte je na grilovací jehly a grilujte asi 3 minuty z každé strany. Podávejte s citronovo-limetovým dipem.