Suroviny
- vepřový bůček (s kůží, bez kosti) 1 kg
Marináda
- koření pěti vůní 2 lžičky
- sůl 1 lžička
- cukr 1 lžička
- pepř 1 lžička
Křupavá kůže
- ocet 1 lžička
- sůl 2 lžičky
- citronová šťáva 1 lžička
Postup přípravy
- Koření na marinádu důkladně promíchejte a dejte do misky.
- Vepřové maso omyjte a osušte papírovými utěrkami. Položte ho na prkýnko kůží dolů. Do masa udělejte ostrým nožem pravidelné 2 cm hluboké zářezy v rozestupech asi na šíři dvou prstů. Důkladně povrch, strany i zářezy kromě kůže potřete kořenicí směsí. Maso otočte kůží nahoru a potřete lehce směsí soli, octa a citronové šťávy. Trochu směsi na křupavou kůži dejte stranou, budete ji potřebovat, až se bude maso péct. Takto nechte marinovat minimálně 2–3 hodiny, máte-li čas, nechte v chladničce marinovat přes noc.
- Troubu rozpalte na 200 °C, maso položte na mřížku, pod kterou dejte pekáč s vodou na zachytávání mastnoty. Pečte nejdříve cca 20 minut kůží dolů. Poté otočte, mašlovačkou znovu potřete kůži směsí octa, soli a citronové šťávy. Pečte dalších cca 30–40 minut, až se na kůži vytvoří bublinky a je opečená dozlatova. Vyndejte z trouby, nechte 10 minut odpočinout a krájejte podél zářezů na malé kousky s křupavou kůží.
- Podávejte s rýží, čerstvou zeleninou a omáčkou nước chấm k masu.