Suroviny
- celé kuře (malá kuřátka) 2 ks (cca po 1 kg)
- hladká mouka (na obalení)
- vejce 3 ks
- strouhanka (na obalení)
- olej (na potření)
- citron 2 ks
- hladkolistá petržel
- hlávkový salát
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Kuřata opláchněte, osušte, rozdělte na porce. Chcete-li, stáhněte kůži (odřezky a kůži použijte na vývar na jindy).
- Porce dobře osolte a opepřete a pak obvyklým způsobem obalte v mouce, vejcích a strouhance. Troubu předehřejte na 200 °C.
- Plech dobře potřete olejem stejně jako obalené porce, vložte do trouby a pečte asi 50 až 60 minut, podle potřeby obraťte.
- Podávejte s dílky citronu k zakápnutí, jednoduchým hlávkovým salátem, případně snítkami petrželky opečenými na oleji.
PRIMA TIP: Obliba smažených kuřátek spadá do dob, kdy se proslavil i vídeňský řízek – prostě smažené pokrmy v trojobalu se staly módou. Způsob přípravy a pochopitelně kvalita mladých, měkkých kuřátek jsou ovšem to, co z Backhendl činí specialitu.