Suroviny
- Máslo 15 g
- očištěný pastiňák nakrájený na kostičky 240 g
- cibule na plátky 20 g
- Česnek 4 g
- bílé vino 40 ml
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 100 ml
- Mléko 50 ml
- zeleninový vývar 240 ml
- špetka citronové kůry
- sůl a čerstvě namletý pepř
- croissant nakrájený na kostičky 1 ks
- Gorgonzola dolce DOP 100 g
Postup přípravy
- Očistěte a nakrájejte zeleninu. Na rozpuštěném másle opékejte na mírném plameni cibuli, česnek a pastiňák, cca 5 minut. Přidejte bílé víno, citronovou kůru a nechte víno dalších 5 minut odpařovat. Přilejte smetanu, mléko a vývar a povařte 10–15 minut.
- Hotovou polévku dohladka rozmixujte. Můžete přecedit přes sítko a dochutit solí a pepřem.
- Polévku ozdobte nasucho opečenými krutony z croissantů a kostičky gorgonzoly, která se v teplé polévce krásně rozpustí.