Pastiňákový krém s gorgonzolou a croissantovými krutony
Pastiňákový krém s gorgonzolou a croissantovými krutony
Zdroj: archiv
Pastiňákový krém s gorgonzolou a croissantovými krutony
Zdroj:
archiv
Moje hodnocení
5x
Pastiňák je nedoceněná zelenina, kterou využíváme maximálně do vývarů a do svíčkové omáčky, a přitom má velmi příjemnou, lehce nasládlou a zárověň kořenitou chuť. V krémové polévce s chuťově výraznou gorgonzolou se promění v luxusní lahůdku.
2 porce
30 minut
Suroviny
Máslo
15 g
očištěný pastiňák nakrájený na kostičky
240 g
cibule na plátky
20 g
Česnek
4 g
bílé vino
40 ml
smetana ke šlehání (33 % tuku)
100 ml
Mléko
50 ml
zeleninový vývar
240 ml
špetka citronové kůry
sůl a čerstvě namletý pepř
croissant nakrájený na kostičky
1 ks
Gorgonzola dolce DOP
100 g
Postup přípravy
Očistěte a nakrájejte zeleninu. Na rozpuštěném másle opékejte na mírném plameni cibuli, česnek a pastiňák, cca 5 minut. Přidejte bílé víno, citronovou kůru a nechte víno dalších 5 minut odpařovat. Přilejte smetanu, mléko a vývar a povařte 10–15 minut.
Hotovou polévku dohladka rozmixujte. Můžete přecedit přes sítko a dochutit solí a pepřem.
Polévku ozdobte nasucho opečenými krutony z croissantů a kostičky gorgonzoly, která se v teplé polévce krásně rozpustí.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.