Suroviny
- hladká mouka 100 g
- máslo (nesolené) 100 g
- sůl 1 špetka
- kajenský pepř 1 špetka
- strouhaný parmazán 100 g
- vejce 1 ks
- mák (semínka) 1 lžíce
- sezamová semínka 1 lžíce
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C, u plynové na stupeň 4. Do robota dejte mouku, máslo, sůl, pepř a většinu parmezánu. Mixujte, dokud se všechny ingredience nespojí – bude-li těsto příliš měkké, zabalte je do fólie a v lednici je nechte vychladit, aby se s ním dalo pracovat.
- Těsto rozválejte na 2 tenké obdélníky, nakrájejte na kousky asi 3 x 7 cm a položte je na plechy. Nechte je před pečením asi 10 minut chladit.
- Potřete je našlehaným vejcem a posypte zbylým parmezánem a semínky – použijte maková asi na polovinu a sezamová na druhou.
- Pečte keksy 10–15 minut, až budou lehce nazlátlé. Plechy v troubě otočte, bude-li potřeba.
- Vyndejte plechy z trouby a keksy nechte vychladnout pár minut na nich, potom je přendejte na mřížku, aby úplně vystydly. Ve vzduchotěsné krabici vydrží týden.