Suroviny
- vejce 2 ks
- hladká mouka 250 g
- mléko 500 ml
- vanilkový cukr 2 lžíce
- sůl
- máslo cca 4 lžíce
Náplň
- jablka 8 ks
- máslo 4 lžíce
- třtinový cukr 4 lžíce
- sůl 1 rovná lžička
- mletá skořice
- hřebíček
- zázvor 1 lžička
- vodka 50 ml
K podávání
- zakysaná smetana (moučkový cukr, lístky čerstvé meduňky)
Postup přípravy
- Z vajíček, mouky, mléka, cukru a soli vyšlehejte tekuté těstíčko a nechte ho cca půl hodiny odpočívat.
- Mezitím si připravte jablka: Jablka i se slupkou rozčtvrťte a nakrájejte na kostičky nebo tenké plátky, vykrojte jen jándřince. Na hluboké pánvi rozpusťte máslo, přidejte jablka, posypejte je cukrem, solí a kořením a nechce na mírném plameni opékat cca 5 minut, až budou pěkně zlatavá a změklá, ale stále budou držet pohromadě. Pak je zalijte vodkou a nechte už jen projít varem a odstavte. Zakryjte pokličkou a upečte palačinky.
- Před každou palačinkou rozpusťte na rozehřáté pánvi lžičku másla, pak na pánev nalijte přiměřenou sběračku těsta ( naběračku volte takovou , aby byly palačinky tenké), rozlijte ji po celé pánvi a opečte ji z obou stran. Stejně postupujte se všemi palačinkami. Hotové odkládejte na velký talíř či mísu pod poklici, aby nevychladly.
- Palačinky plňte jablkovou náplní, pak je přeložte na čtvrtiny, poprašte moučkovým cukrem a talíře ozdobte kopečkem kysané smetany s lístkem čerstvé meduňky.