Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Ne-sojová omáčka
Napadlo vás, že si můžete připravit sójovou omáčku zcela bez sóji? Ano, i taková existuje. Je řešením nejen pro alergiky na sóju, ale i pro celiaky, protože je přirozeně bezlepková. A chuťově je té klasické opravdu podobná. :)
do 1 hodiny
Článek
Vyzkoušejte nejlepší recepty na domácí kečup, hořčici a další dochucovací omáčky
Jsou jídla, která si bez dochucovacích omáček těžko umíme představit. A když už připravujete domácí jídlo, proč si k němu nepřipravit i domácí omáčku? Máme pro vás spoustu...
Suroviny
- silný vývar, ideálně hovězí 250 ml
- jablečný ocet (např. Bzenecký) 1 lžíce
- balzamiko (např. Bzenecké) 1 lžíce
- melasa (případně karamel) 1 lžíce
- sušený česnek 1/2 lžičky
- sušený zázvor 1/2 lžičky
- Sůl 1 lžička
- čerstvě mletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Všechny ingrediance vložte do menšího hrnce se silným dnem a přiveďte k varu.
- Snižte plamen a vařte, dokud se objem nesníží cca na polovinu.
- Omáčku nechte zchladnout, přeceďte přes plátýnko a přelijte do lahvičky, kterou skladujte v lednici maximálně týden.
- Omáčka se dá i zamrazit, pak vydrží i mnohem déle. Před použitím omáčku pořádně protřepejte.
Ne-sojová omáčka; foto: Pradobroty.cz
Objevte Pradobroty!
Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.
V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.
Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.