Suroviny
- houby (směs lesních hub (mimo sezonu nahraďte žampiony, houbami šitaké a hlívou ústřičnou)) 300 g
- máslo 2 lžíce
- sójová omáčka (Kikkoman ) 1 lžíce
- dýňová semínka 1 hrst
- bylinky (čerstvé-hladkolistá petržel, libeček) 1 hrst
- rostlinný olej 100 ml
- dýňový olej 1 lžíce
- bobkový list 1 ks
- sůl 1 lžička
- čerstvě namletý pepř
Článek
Zařaďte do svého jídelníčku zdravou hlívu ústřičnou!
Hlívu ústřičnou můžete zkombinovat s masem, rybou, ale samozřejmě je skvělou ingrediencí do houbových salátů – s hříbky či houbou šitake funguje famózně.
Postup přípravy
- Houby očistěte a nakrájejte na plátky nebo větší kostičky. Lesní houby, které rostly společně, můžete upravit dohromady, kupované rozdělte podle druhu do misek.
- V pánvi rozehřejte na středním stupni polovinu másla a jakmile se lehce zpění, vsypte pokrájené houby a poduste doměkka. Lesní upravujte rovnou na dvou lžících másla, u kupovaných opečte nejprve šitaké. Odstavte a přilijte sójovou omáčku. Na druhé pánvi rozehřejte zbylé máslo, opečte dýňová semínka (pokud používáte lesní houby, orestujte je nasucho) a po 1 minutě přidejte žampiony či hlívu. Poduste je doměkka. Bylinky nasekejte nahrubo a vmíchejte k houbám.
- Šitaké slijte a všechny houby vložte do sklenice s klipsem. Rostlinný olej promíchejte s dýňovým olejem, solí, pepřem a bobkovým listem. Přelijte přes houby tak, aby byly ponořené, pevně zavíčkujte a uložte na 2 dny do chladu.