Najděte si recept
Na co máte chuť?

Mravenci lezoucí na strom
Podstatou této jednoduché sečuánské pánvičky jsou nudle. Musíte použít skleněné vermicelli ze škrobu fazolí mungo; rýžové nudle prostě nebudou fungovat.
Suroviny (4 porce)
- mleté vepřové maso 300 g
- svetlá sójová omáčka 1 lžíce
- čínské rýžové víno 2 lžíce
- Sezamový olej 1 lžíce
- Cukr 1 lžíce
- mořská sůl 1/2 lžičky
- kukuřičný škrob 2 lžičky
- skleněné vermicelli nudle 100 g
- kuřecí vývar 250 ml
- tmavá sójová omáčka 1 lžíce
- arašídový olej 2 lžíce
- malá červená chilli paprička nasekaná nadrobno 1 ks
- jarní cibulka nakrájená na tenká kolečka 3 lžíce
- čínská chilli fazolová omáčka 1 lžíce
Postup
- V misce smíchejte vepřové maso, světlou sójovou omáčku, rýžové víno, sezamový olej, cukr a sůl. Přidejte 1 čajovou lžičku kukuřičného škrobu. Rukou zapracujte marinádu do masa. Odložte na 30 minut do lednice.
- Nudle vložte do misky a zcela je zalijte horkou vodou. Nechte asi 10 minut měknout a pak je slijte. V misce smíchejte vývar, tmavou sójovou omáčku a zbývající 1 čajovou lžičku kukuřičného škrobu, rozmíchejte dohladka; odložte stranou.
- Na velkém plameni rozehřejte ve woku olej, zakružte pánví, aby se olej roztekl i do stran. Vhoďte chilli papričku a polovinu pokrájených jarních cibulek a restujte pár vteřin, než změknou. Přidejte vepřové maso a opékejte 4–5 minut, přitom se pomocí dřevěné vařečky snažte rozdělit maso na malé kousky.
- Přidejte chilli fazolovou omáčku a pár minut restujte, dokud se olej a šťáva ve woku nezbarví dočervena.
- Vmíchejte nudle a poté přilijte tekutou směs. Promíchávejte 1 minutu. Nechte omáčku vařit, dokud nezhoustne a neobalí nudle a maso. Podávejte posypané zbývajícími jarními cibulkami.
Mravenci lezoucí na strom; foto: Jídlo + pivo
Jídlo + Pivo: Výborné jídlo k pivu
Ross Dobson
Více než 80 chutných receptů mezinárodní kuchyně od populárního autora kuchařek Rosse Dobsona. K těmto originálním receptům naplněným chutí a vůní je vhodné pivo. Kniha je napsána nenapodobitelným ironickým a zábavným stylem.
Autor knihu uvádí předmluvou, ve které čtenáře seznámí se zásadami spojení konkrétního jídla s pivem. A dále již následují kapitoly o potravinách, které se k sobě navzájem hodí: drůbeží a králičí maso; hovězí, vepřové a skopové maso; ryby a plody moře; rýže a nudle. U každého receptu je tip na značku piva, které může tyto výborné pokrmy doplnit.
Vydalo nakladatelství Omega.