Suroviny
- česnek 4 stroužky
- sůl 3 lžičky
- slanina (nakrájená na kostky) 6 silnějších plátků
- olivový olej 2 lžíce
- cibule (nakrájená nadrobno) 1 ks
- zelená paprika (nakrájená nadrobno) 1 ks
- bobkový list 1 ks
- římský kmín (mletý )
- oregano (sušené )
- dlouhozrnná rýže 1,5 hrnku
- fazole (tmavé ) 2 plechovky (800 g)
- voda 450 ml
- červený vinný ocet 1 lžíce
Jídlo se často podává samotné, je rychlé, levné a vydatné, ale ve slavnostnějších verzích nebo k pečenému vepřovému je součástí i velké tabule včetně té vánoční. Typickou vůní tohoto jídla je pak sušené oregano.
Postup přípravy
- Česnek rozdrťte a posypte lžičkou soli, pak ho rozetřete na kašičku a dejte stranou. Slaninu s olejem dejte do velkého silnostěnného kastrolu a smažte na středním plameni, až slanina zezlátne, asi 6 minut. Během smažení promíchávejte, aby se slanina nepřichytávala ke dnu kastrolu.
- Do kastrolu vsypte cibuli, papriku, přidejte kašičku z česneku a smažte asi 5 minut. Přidejte koření a rýži a promíchávejte asi 1 minutu, aby se zrnka rýže obalila tukem. Přidejte fazole (případně včetně nálevu, viz Prima tip) vodu a ocet a přikryté na mírném plameni vařte 35 až 40 minut, až rýže vsákne všechnu vodu, pak nechte přikryté asi 5 minut stát. Nakypřete vidličkou a podávejte.
PRIMA TIP: Pokud nechcete použít nálev z fazolí, sceďte je a zvyšte množství vody na vaření rýže asi o půl hrnku.