Těsto
- máslo 200 g
- hladká mouka 400 g
- cukr krupice 180 g
- vanilkový cukr (nebo 1 vanilkový lusk) 20 g
- vejce 1 ks
Poleva
- bílek 2 ks
- citronová šťáva 1 lžíce
- moučkový cukr 350 g
Postup přípravy
- Máslo, cukr a vanilkový cukr šlehejte elektrickým šlehačem na pomalé otáčky, jen dokud se nespojí. Nesmí se přešlehat, jinak by sušenky při pečení mohly ztratit svůj tvar.
- Poté jemně zašlehejte vejce. Přidejte mouku a rukama vypracujte v lehké těsto. Rozdělte ho na 3 bochánky a zabalte jednotlivě do fólie. Chlaďte v lednici minimálně 1 hodinu (ideálně přes noc). Pak každý bochánek postupně rozválejte na pomoučeném vále na tloušťku zhruba 0,5 cm a vykrájejte libovolné tvary pomocí formiček na cukroví. Dbejte na to, aby těsto nebylo tenčí, mohly by být příliš tvrdé. Sušenky vložte na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 180 °C pečte 7–9 minut, dokud okraje nezačnou lehce zlátnout.
- Nechte vychladnout a po úplném zchladnutí je můžete libovolně ozdobit.
- Poleva: Bílky s citronovou šťávou šlehejte elektrickým šlehačem pouze do spojení. Bílky se nesmí vyšlehat. Prosejte moučkový cukr a přidejte ho k bílkům. Šlehejte na nízkou rychlost do smísení a dohladka. Směs si udělejte ve dvojí konzistenci. Jednu řidší na základy sušenek a vyplňování prostor, a druhou hustší přidáním malého množství cukru na kontury a psaní. Pokud přidáte příliš mnoho cukru, přilijte pár kapek vody, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
- Zdobení: Polevu si můžete libovolně obarvit potravinářskými barvami, naplnit do cukrářského sáčku se špičkou a tvořit. Základy si udělejte jako první, nechte zaschnout ideálně přes noc a pokračujte ve zdobení jemných kontur druhý den.