Suroviny
- sušené fazole borlotti 350 g
- Mangold 3 kg
- Česnek 12 stroužků
- řapíkatý celer 4 řapíky
- mrkev 3 ks
- Cibule 1 ks
- extra panenský olivový olej 80 ml
- sušené drcené chilli papričky (vločky) 1 lžička
- kuřecí nebo zeleninový vývar 500 ml
- sůl a čerstvě namletý pepř
Další inspiraci z tradiční italské kuchyně najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH:
Článek
Zažijte dokonalé jarní probuzení s novým číslem časopisu Prima FRESH!
Jarní číslo časopisu prima FRESH je nabité svěžími, zelenými a křupavými recepty, které vám zpříjemní celou jarní sezonu. Nechybí ani inspirace pro ty, co milují sladké!...
Postup přípravy
- Fazole namočte přes noc do vody.
- Namočené fazole slijte, zalijte v hrnci 1,5 l vody a uvařte doměkka, trvá to zhruba 2 hodiny. Pak je slijte.
- V hrnci zahřejte zhruba 2 l osolené vody k varu. Mangold operte, vytřepte z něj přebytečnou vodu a listy a měkké stonky nakrájejte nadrobno. Vsypte ho do vroucí vody a vařte doměkka, zhruba 4–6 minut.
- Mezitím oloupejte česnek a nakrájejte ho nahrubo. Celer nakrájejte na 5mm plátky, mrkev oloupejte a nakrájejte na 5mm plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Uvařený mangold slijte a zchlaďte v ledové vodě. Sceďte ho a vymačkejte z něj přebytečnou vodu. V hrnci rozehřejte na středním stupni většinu oleje, vsypte chilli vločky, česnek, celer, mrkev a cibuli a restujte je za občasného míchání zhruba 8–10 minut dozlatova. Přidejte fazole a mangold, vývar (pokud chcete mít polévku), sůl a pepř a zvolna vařte 6–8 minut, dokud tekutina mírně nezhoustne. Rozdělte na talíře a zakápněte zbylým olejem.