návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Malinový sorbet

1 litr porce
do 1 hodiny
Malinový sorbet
Autor: kuchařka Mražené dezerty Malinový sorbet
Sorbet označuje typ zmrzliny, která neobsahuje vejce ani mléko, a tak v ní vynikne chuť ovoce. Vybírejte výrazné druhy, protože zmražení sladkost ovoce mírně potlačí. Tenhle sorbet chutná nejlépe na začátku léta, kdy dozrávají první maliny na loukách a zahradách.
Reklama

Suroviny (1 litr porce)

Reklama

Postup

  1. V hrnci rozmíchejte cukr ve vodě. Zahřívejte na mírném stupni a povařte, až se cukr rozpustí, zhruba 1–2 minuty. Vsypte maliny a vařte je za stálého míchání, až se rozvaří.
  2. Malinové pyré přeceďte důkladně do misky tak, aby se do ní nedostala zrníčka, a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Trvá to zhruba 10–15 minut. Vmíchejte citronovou šťávu, misku zakryjte potravinářskou fólií a uložte na 3–8 hodin do chladničky.
  3. Do zmrzlinovače o objemu alespoň 1 l vlijte připravenou směs a nechte vymíchat sorbet do žádoucí konzistence. Během poslední minuty přilijte malinový likér a promíchejte. Ihned podávejte, nebo zakryjte a uložte na 3 hodiny do mrazáku.
Reklama

PRIMA TIP: Alkohol zmrzlinu povolí, proto ho přilijte až v poslední minutě, promíchejte a hned servírujte. Sorbety neobsahují mléčné kultury, a proto rychleji mění konzistenci a vytvářejí ledové krystalky. Přestože v mrazáku vydrží až 2 dny, nejlépe chutnají během prvních 24 hodin.

Kopečková nebo na lžičku?

Ideálním pomocníkem při výrobě domácí zmrzliny je zmrzlinovač – přístroj, do kterého vlijete připravenou směs, kterou vyšlehá do patřičné konzistence. Trvá to zhruba 15–30 minut podle druhu zmrzliny a typu přístroje. Buď funguje tak, že nádobu nejprve namrazíte 8–12 hodin v mrazáku a ta pak chlad předává míchané směsi, nebo má kompresor, takže směs zároveň míchá a mrazí. Hotová zmrzlina bývá akorát na lžičku, pokud máte raději tužší, uložte ji ještě do mrazáku – alespoň na 2 hodiny. 

Malinový sorbet  Foto: Malinový sorbet; foto: kuchařka Mražené dezerty

Mražené dezerty Foto:

MRAŽENÉ DEZERTY

Vytvořte si doma vlastní zmrzlinárnu a potěšte svou rodinu a přátele lahodnými mraženými dezerty. Díky této kuchařce s více než 60 recepty na různé sorbety, zmrzliny, granity a pěny to snadno zvládnete.

Inspirujte se tipy na poháry, sendviče, koktejly a další způsoby podávání ledového osvěžení. Zmrzliny nemusí být jen ovocné či smetanové, objevte například pikantní dýňovou, medovo-citronový mražený jogurt nebo karamelky brownies nebo karamelovou omáčku s alkoholem!

Zmrzlinová sezona začíná – vychutnejte si ji naplno!

Nakladatelství Omega.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama