Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty
Recepty
Marcela Prachařová / Pradobroty.cz
Pin it

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Malinový ombré dort

Malinový ombré dort

Malinový ombré dort Zdroj: Pradobroty.cz

  • Zavřít
Malinový ombré dort

Malinový ombré dort Zdroj: Pradobroty.cz

Moje hodnocení
29x

Tento dort je naprosto ideální pro dětské narozeninové oslavy. Je krásně barevný, krém je díky malinám nakyslý a osvěžující. Pokud nemáte rádi maliny, určite můžete vyzkoušet i variantu s borůvkami (těch by mělo stačit méně), jahodami nebo jinou směsí ovoce.

1 porce
120 minut
Seznam.cz banner

Korpus – 1 plát těsta

  • Máslo 40 g
  • cukr krupice 50 g
  • vejce 1 ks
  • hladká mouka 100 g
  • prášek do pečiva 1/2 lžičky
  • vanilkový extrakt trochu

Malinové pyré

  • maliny (můžou být i mražené) 500 g
  • cukr krupice 70 g
  • kukuřičný škrob 20 g

Krém

  • mascarpone 300 g
  • smetana ke šlehání 300 g
  • cukr moučka 100 g
  • tučný tvaroh (ve vaničce) 250 g
  • vanilkový extrakt 1 lžička

Čokoládová poleva

  • čokolada (vysokoprocentní) 70 g
  • smetana ke šlehání 70 g
  • cukr moučka dle chuti

Každé patro se peče zvlášť, proto je rozpis napsaný na 1 korpus. Já pekla 5 plátů, chcete-li stejný dort, vynásobte množství surovin pěti a pak těsto rozdělte na pětiny a pečte zvlášť (resp. v horkovzdušné troubě můžete péct tolik plátů, kolik plechů se do ní vejde naráz).

Postup přípravy

Korpus

  1. Máslo necháme povolit. Poté ho vložíme do mísy s cukrem a vyšleháme do světlé pěny. Zašleháme vejce a následně vanilkový extrakt. Mouku smícháme s práškem do pečiva a zašleháme do máslového těsta. Těsto je poměrně hutné, konzistenčně asi jako třené těsto na stříkané cukroví.
  2. Troubu rozpálíme na 180 °C (horkovzduch na 160 °C). Na pečicí papír si obkreslíme dortovou obruč o průměru 22 cm (nebo vemte tu, kterou máte doma a má max. 23 cm), papír obrátíme (tužkou dolů, aby se tuha neobtiskla na korpus) a položíme na plech. Do středu umístíme těsto (množství na jeden plát) a špachtlí ho rovnoměrně rozetřeme na celý kruh - lehce přetáhneme, aby byl plát maličko větší než požadovaný průměr.
  3. Pečeme v rozpálené troubě 8–10 minut dozlatova. Necháme zcela vychladnout.

Malinové pyré

  1. Maliny a cukr vložíme do hrnce se silným dnem, postavíme na sporák a vaříme asi 15 minut. Směs by se měla lehce zredukovat. Hrnec odstavíme a směs přepasírujeme (zbavíme se tím semínek) - zůstane nám asi 200 g relativně řídké omáčky. Necháme zchladnout na pokojovou teplotu.
  2. Do zchladlé omáčky přimícháme škrob, postavíme opět na sporák, mícháme metličkou, aby se rozbily všechny případné hrudky. Povaříme do zhoustnutí - pyré bude mít konzistenci velmi hustého pudinku - takovou konzistenci potřebujeme, aby maliny nenaředily krém.
  3. Zakryjeme folií tak, aby se folie dotýkala hladiny a necháme zcela vychladnout.

Krém

  1. Mascarpone a smetanu (vychlazeny na stejnou teplotu) vložíme do mísy, přidáme cukr a začneme šlehat na nižší otáčky. Asi minutu šleháním promícháváme, pak zvýšíme otáčky a během asi tří minut vyšleháme pevný krém - metlička nechává v krému stopy a tvoří se špičky.
  2. Po lžičkách zašleháme i tvaroh a nakonec vanilkový extrakt.

Ombré odstíny

  1. Připravíme si 5 misek. Do 1. misky odendáme 250 g krému (bílého). Do zbytku krému v míse přidáme čtvrtinu malinového pyré a pečlivě prošleháme, aby nikde nebyly růžové hrudky. Do 2. misky dáme 250 g tohoto krému (světle růžového).
  2. Do zbytku krému opět přidáme čtvrtinu malinového pyré, pečlivě prošleháme a vznikne o tón tmavší růžový krém. Do 3. misky dáme 250 g růžového krému. Do zbytku krému opět přidáme čtvrtinu malinového pyré, prošleháme a do 4. misky odendáme 250 g tohoto krému. Do zbylého krému přimícháme poslední čtvrtinu malinového pyré, prošleháme a přemístíme do 5. misky.
  3. Nyní máme pět misek s krémem - od bílé barvy, přes světle růžovou a každá další mistička má o tón tmavší barvu až do sytě růžového odstínu.

Sestavení dortu

  1. Na servírovací tác doprostřed namažte asi lžičku bílého krému, položte první plát těsta a kolem něj dejte dortovou obruč (takže máte na tácu obruč a dno tvoří první plát těsta). Na korpus namažte nejtmavší krém, zakryjte druhým plátem, natřete o stupeň světlejším krémem a takto postupujte až do posledního plátu a skládání zakončete bílým krémem. Pokud se vám dort na výšku do obruče nevejde, nevadí. Já jsem končila světle růžovým krémem, zakryla jsem dort posledním plátem korpusu, nechala vychladit a bílý krém pak namazala až po odstranění obruče.
  2. Vložte do lednice a nechte alespoň 3 hodiny chladit.
  3. Dort vyndejte z lednice, boky objeďte opatrně nožem, povolte obruč a opatrně ji sundejte z dortu. Případné nerovnosti upravte stěrkou (na bocích i vršku).

Příprava čokoládové polevy

  1. Dort vyndejte z lednice, čokoládu na něj ihned nalijte a stěrkou rozetřete po celém vršku – na několika místech jí schválně natřete přes okraj a nechte stéct. Pracujte velmi rychle, protože poleva dost rychle tuhne a pak dělá neplechu.
  2. Ozdobte ovocem, které jste asi na 10 minut lehce zasypali cukrem (pustí tak přebytečnou šťávu a zakonzervuje se) a nechte naposledy vychladit (stačí už jen hodina) a můžete servírovat.

Zdroj receptu

Marcela Prachařová / Pradobroty.cz

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky maliny dort narozeninový dort

Návrhy pro vás

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři Přílohy

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Hovězí guláš na černém pivu s lesními houbami – chuť podzimu na talíři Maso

Hovězí guláš na černém pivu s lesními houbami – chuť podzimu na talíři

Kynuté buchty plněné červeným zelím – známá česká specialita připravená naslano Recepty

Kynuté buchty plněné červeným zelím – známá česká specialita připravená naslano

Pečené kuřecí stehno s houbovou omáčkou a máslovými nudlemi – chutě a vůně podzimu na talíři Maso

Pečené kuřecí stehno s houbovou omáčkou a máslovými nudlemi – chutě a vůně podzimu na talíři

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka Polévky

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka

Bramborový koláč s jablky – snadný a chutný recept inspirovaný českou kuchyní Recepty

Bramborový koláč s jablky – snadný a chutný recept inspirovaný českou kuchyní

Sladko-pikantní hovězí guláš s povidly – klasika v novém kabátku Maso

Sladko-pikantní hovězí guláš s povidly – klasika v novém kabátku

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat


Přečtěte si také

Přílohy
Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Maso
Hovězí guláš na černém pivu s lesními houbami – chuť podzimu na talíři

Hovězí guláš na černém pivu s lesními houbami – chuť podzimu na talíři

Soutěžící
Simona Čermáková nemá ráda mlaskání a játra

Simona Čermáková nemá ráda mlaskání a játra

Soutěže Prostřeno!
Soutěžte s Prostřeno! o doplněk stravy s přírodním vápníkem a hořčíkem (15. - 18. 9. 2025)

Soutěžte s Prostřeno! o doplněk stravy s přírodním vápníkem a hořčíkem (15. - 18. 9. 2025)

Novinky
Pozor na zbylou uvařenou rýži – může být zdraví nebezpečná

Pozor na zbylou uvařenou rýži – může být zdraví nebezpečná

Recepty
Kynuté buchty plněné červeným zelím – známá česká specialita připravená naslano

Kynuté buchty plněné červeným zelím – známá česká specialita připravená naslano

Maso
Pečené kuřecí stehno s houbovou omáčkou a máslovými nudlemi – chutě a vůně podzimu na talíři

Pečené kuřecí stehno s houbovou omáčkou a máslovými nudlemi – chutě a vůně podzimu na talíři

Novinky
Novinky na trhu: sladké sušenky, směsi koření, bublinky na cesty nebo nová kuchařka

Novinky na trhu: sladké sušenky, směsi koření, bublinky na cesty nebo nová kuchařka

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Polévky
Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem Recepty

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Sladké
Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu

Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu

Bramborové taštičky plněné hruškovým pyré: Sladký dotek podzimu na talíři Sladké

Bramborové taštičky plněné hruškovým pyré: Sladký dotek podzimu na talíři

Crumble s mangem, hruškami a zázvorem – jednoduchý dezert s oblíbenou drobenkou Sladké

Crumble s mangem, hruškami a zázvorem – jednoduchý dezert s oblíbenou drobenkou

Maso
Hovězí guláš na černém pivu s lesními houbami – chuť podzimu na talíři

Hovězí guláš na černém pivu s lesními houbami – chuť podzimu na talíři

Pečené kuřecí stehno s houbovou omáčkou a máslovými nudlemi – chutě a vůně podzimu na talíři Maso

Pečené kuřecí stehno s houbovou omáčkou a máslovými nudlemi – chutě a vůně podzimu na talíři

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka Polévky

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka

Přílohy
Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Kynuté buchty plněné červeným zelím – známá česká specialita připravená naslano Recepty

Kynuté buchty plněné červeným zelím – známá česká specialita připravená naslano

Bramborový koláč s jablky – snadný a chutný recept inspirovaný českou kuchyní Recepty

Bramborový koláč s jablky – snadný a chutný recept inspirovaný českou kuchyní

Nápoje
Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem Nápoje

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu Recepty

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu

Ryby a mořské plody
Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější! Ryby a mořské plody

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější!

Polévky
Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka

Krémová čočková polévka s cizrnou a rajčaty – vydatná luštěninová polévka do chladných dnů Polévky

Krémová čočková polévka s cizrnou a rajčaty – vydatná luštěninová polévka do chladných dnů

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů Polévky

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Předkrmy a chuťovky
Smažené hermelínové nugety se švestkovým dipem – slaná chuťovka s voňavým překvapením

Smažené hermelínové nugety se švestkovým dipem – slaná chuťovka s voňavým překvapením

Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem Předkrmy a chuťovky

Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem

Houbový sulc – retro lahůdka na studeno, která překvapí a potěší milovníky aspiku Předkrmy a chuťovky

Houbový sulc – retro lahůdka na studeno, která překvapí a potěší milovníky aspiku

Předkrmy a chuťovky
Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem

Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Čočková sekaná s mrkví a hráškem – chutná vegetariánská verze tradičního českého oběda Vegetariánské

Čočková sekaná s mrkví a hráškem – chutná vegetariánská verze tradičního českého oběda

Sladké
Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu

Tažený švestkový závin s mákem a mandlemi – tradiční sladkost s chutí podzimu

Bramborové taštičky plněné hruškovým pyré: Sladký dotek podzimu na talíři Sladké

Bramborové taštičky plněné hruškovým pyré: Sladký dotek podzimu na talíři

Crumble s mangem, hruškami a zázvorem – jednoduchý dezert s oblíbenou drobenkou Sladké

Crumble s mangem, hruškami a zázvorem – jednoduchý dezert s oblíbenou drobenkou

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Přílohy
Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu Zelenina

Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce Recepty

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Peklo v -60 stupních. Do gulagů byly po válce odvlečeny stovky Čechů, i Masarykův generál Ostré útoky v Partii: Neúnosný Výborný, ANO s bolševiky i srovnání bratrů Okamurových VOLEBNÍ KALKULAČKA 2025: Váháte, jaké straně dát důvěru? Napoví sada otázek napříč tématy

prima-zeny

Druhá řada Zrádců odstartovala. Diváky si získala Věra i vrchní komisařka Mia Zrádci se s bijcem nemazali: Kincl končí. Měl mě poslouchat, rýpla si jeho manželka Díky zradě získáváme zkušenosti, říká Jan Tyl. Vítězství ve Zrádcích přeje věrným

prima-zoom

Na jednu věc má člověk lepší čich než žralok Česko poslalo proti ruským dronům vrtulníky ruské výroby. Mají výbavu pro noční boj Největší tajfun všech dob by pohltil polovinu Ameriky. Nakonec zabíjel mariňáky v Japonsku

prima-fresh

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři Hovězí guláš na černém pivu s lesními houbami – chuť podzimu na talíři Pozor na zbylou uvařenou rýži – může být zdraví nebezpečná

prima-cool

EMMY 2025: seznam vítězů Jak to vypadá s Ratatouille 2? Fanoušci Pěti nocí u Freddyho jsou naštvaní. Druhý film dostal rating a čeká se katastrofa

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Těšte se! Po deštivých dnech přijde slunečný víkend s letními teplotami Užijte si dýně až do jara. Jak je správně sklidit a uskladnit? Jak pěstovat starček převislý, sukulent připomínající korálky na niti

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.