Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty
Recepty
Marcela Prachařová / Pradobroty.cz
Pin it

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Malinový ombré dort

Malinový ombré dort

Malinový ombré dort Zdroj: Pradobroty.cz

  • Zavřít
Malinový ombré dort

Malinový ombré dort Zdroj: Pradobroty.cz

Moje hodnocení
32x

Tento dort je naprosto ideální pro dětské narozeninové oslavy. Je krásně barevný, krém je díky malinám nakyslý a osvěžující. Pokud nemáte rádi maliny, určite můžete vyzkoušet i variantu s borůvkami (těch by mělo stačit méně), jahodami nebo jinou směsí ovoce.

1 porce
120 minut
Seznam.cz banner

Korpus – 1 plát těsta

  • Máslo 40 g
  • cukr krupice 50 g
  • vejce 1 ks
  • hladká mouka 100 g
  • prášek do pečiva 1/2 lžičky
  • vanilkový extrakt trochu

Malinové pyré

  • maliny (můžou být i mražené) 500 g
  • cukr krupice 70 g
  • kukuřičný škrob 20 g

Krém

  • mascarpone 300 g
  • smetana ke šlehání 300 g
  • cukr moučka 100 g
  • tučný tvaroh (ve vaničce) 250 g
  • vanilkový extrakt 1 lžička

Čokoládová poleva

  • čokolada (vysokoprocentní) 70 g
  • smetana ke šlehání 70 g
  • cukr moučka dle chuti

Každé patro se peče zvlášť, proto je rozpis napsaný na 1 korpus. Já pekla 5 plátů, chcete-li stejný dort, vynásobte množství surovin pěti a pak těsto rozdělte na pětiny a pečte zvlášť (resp. v horkovzdušné troubě můžete péct tolik plátů, kolik plechů se do ní vejde naráz).

Postup přípravy

Korpus

  1. Máslo necháme povolit. Poté ho vložíme do mísy s cukrem a vyšleháme do světlé pěny. Zašleháme vejce a následně vanilkový extrakt. Mouku smícháme s práškem do pečiva a zašleháme do máslového těsta. Těsto je poměrně hutné, konzistenčně asi jako třené těsto na stříkané cukroví.
  2. Troubu rozpálíme na 180 °C (horkovzduch na 160 °C). Na pečicí papír si obkreslíme dortovou obruč o průměru 22 cm (nebo vemte tu, kterou máte doma a má max. 23 cm), papír obrátíme (tužkou dolů, aby se tuha neobtiskla na korpus) a položíme na plech. Do středu umístíme těsto (množství na jeden plát) a špachtlí ho rovnoměrně rozetřeme na celý kruh - lehce přetáhneme, aby byl plát maličko větší než požadovaný průměr.
  3. Pečeme v rozpálené troubě 8–10 minut dozlatova. Necháme zcela vychladnout.

Malinové pyré

  1. Maliny a cukr vložíme do hrnce se silným dnem, postavíme na sporák a vaříme asi 15 minut. Směs by se měla lehce zredukovat. Hrnec odstavíme a směs přepasírujeme (zbavíme se tím semínek) - zůstane nám asi 200 g relativně řídké omáčky. Necháme zchladnout na pokojovou teplotu.
  2. Do zchladlé omáčky přimícháme škrob, postavíme opět na sporák, mícháme metličkou, aby se rozbily všechny případné hrudky. Povaříme do zhoustnutí - pyré bude mít konzistenci velmi hustého pudinku - takovou konzistenci potřebujeme, aby maliny nenaředily krém.
  3. Zakryjeme folií tak, aby se folie dotýkala hladiny a necháme zcela vychladnout.

Krém

  1. Mascarpone a smetanu (vychlazeny na stejnou teplotu) vložíme do mísy, přidáme cukr a začneme šlehat na nižší otáčky. Asi minutu šleháním promícháváme, pak zvýšíme otáčky a během asi tří minut vyšleháme pevný krém - metlička nechává v krému stopy a tvoří se špičky.
  2. Po lžičkách zašleháme i tvaroh a nakonec vanilkový extrakt.

Ombré odstíny

  1. Připravíme si 5 misek. Do 1. misky odendáme 250 g krému (bílého). Do zbytku krému v míse přidáme čtvrtinu malinového pyré a pečlivě prošleháme, aby nikde nebyly růžové hrudky. Do 2. misky dáme 250 g tohoto krému (světle růžového).
  2. Do zbytku krému opět přidáme čtvrtinu malinového pyré, pečlivě prošleháme a vznikne o tón tmavší růžový krém. Do 3. misky dáme 250 g růžového krému. Do zbytku krému opět přidáme čtvrtinu malinového pyré, prošleháme a do 4. misky odendáme 250 g tohoto krému. Do zbylého krému přimícháme poslední čtvrtinu malinového pyré, prošleháme a přemístíme do 5. misky.
  3. Nyní máme pět misek s krémem - od bílé barvy, přes světle růžovou a každá další mistička má o tón tmavší barvu až do sytě růžového odstínu.

Sestavení dortu

  1. Na servírovací tác doprostřed namažte asi lžičku bílého krému, položte první plát těsta a kolem něj dejte dortovou obruč (takže máte na tácu obruč a dno tvoří první plát těsta). Na korpus namažte nejtmavší krém, zakryjte druhým plátem, natřete o stupeň světlejším krémem a takto postupujte až do posledního plátu a skládání zakončete bílým krémem. Pokud se vám dort na výšku do obruče nevejde, nevadí. Já jsem končila světle růžovým krémem, zakryla jsem dort posledním plátem korpusu, nechala vychladit a bílý krém pak namazala až po odstranění obruče.
  2. Vložte do lednice a nechte alespoň 3 hodiny chladit.
  3. Dort vyndejte z lednice, boky objeďte opatrně nožem, povolte obruč a opatrně ji sundejte z dortu. Případné nerovnosti upravte stěrkou (na bocích i vršku).

Příprava čokoládové polevy

  1. Dort vyndejte z lednice, čokoládu na něj ihned nalijte a stěrkou rozetřete po celém vršku – na několika místech jí schválně natřete přes okraj a nechte stéct. Pracujte velmi rychle, protože poleva dost rychle tuhne a pak dělá neplechu.
  2. Ozdobte ovocem, které jste asi na 10 minut lehce zasypali cukrem (pustí tak přebytečnou šťávu a zakonzervuje se) a nechte naposledy vychladit (stačí už jen hodina) a můžete servírovat.

Zdroj receptu

Marcela Prachařová / Pradobroty.cz

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky maliny dort narozeninový dort

Návrhy pro vás

Jumeokbap: Korejské rýžové koule – výborná svačina, která má duši Předkrmy a chuťovky

Jumeokbap: Korejské rýžové koule – výborná svačina, která má duši

Francouzský moučník Marjolaine – sladké řezy s čokoládou, žloutkovým krémem a griliášem Sladké

Francouzský moučník Marjolaine – sladké řezy s čokoládou, žloutkovým krémem a griliášem

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku Maso

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Dokonalý vídeňský řízek se salátem krok za krokem od Lubojatzky Couple Maso

Dokonalý vídeňský řízek se salátem krok za krokem od Lubojatzky Couple

Loudavé vaření: Stifado – řecký hovězí guláš s červeným vínem a rajčaty z pomalého hrnce Maso

Loudavé vaření: Stifado – řecký hovězí guláš s červeným vínem a rajčaty z pomalého hrnce

Dukátové buchtičky s dýňovým krémem – známá sladká klasika v podzimním kabátku Sladké

Dukátové buchtičky s dýňovým krémem – známá sladká klasika v podzimním kabátku

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera Polévky

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera

Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd Vegetariánské

Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd


Přečtěte si také

Předkrmy a chuťovky
Jumeokbap: Korejské rýžové koule – výborná svačina, která má duši

Jumeokbap: Korejské rýžové koule – výborná svačina, která má duši

Prostřeno!
Prostřeno: Nadýchané lívance s tvarohovým krémem a ovocným rozvarem

Prostřeno: Nadýchané lívance s tvarohovým krémem a ovocným rozvarem

Prostřeno!
Prostřeno: Vepřová panenka se švestkovou omáčkou z portského vína a bramborový fondán

Prostřeno: Vepřová panenka se švestkovou omáčkou z portského vína a bramborový fondán

Prostřeno!
Prostřeno: Hovězí vývar s celestýnskými nudlemi

Prostřeno: Hovězí vývar s celestýnskými nudlemi

Prostřeno!
Prostřeno: Salát na asijský způsob

Prostřeno: Salát na asijský způsob

Sladké
Francouzský moučník Marjolaine – sladké řezy s čokoládou, žloutkovým krémem a griliášem

Francouzský moučník Marjolaine – sladké řezy s čokoládou, žloutkovým krémem a griliášem

Maso
Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Soutěžící
Bohuslava Šilhavá je v Prostřeno! podruhé

Bohuslava Šilhavá je v Prostřeno! podruhé

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Maso
Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku Vegetariánské

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Sladké
Francouzský moučník Marjolaine – sladké řezy s čokoládou, žloutkovým krémem a griliášem

Francouzský moučník Marjolaine – sladké řezy s čokoládou, žloutkovým krémem a griliášem

Dukátové buchtičky s dýňovým krémem – známá sladká klasika v podzimním kabátku Sladké

Dukátové buchtičky s dýňovým krémem – známá sladká klasika v podzimním kabátku

Vánoční kokosové sušenky – ideální cukroví pro blížící se svátky Sladké

Vánoční kokosové sušenky – ideální cukroví pro blížící se svátky

Maso
Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Dokonalý vídeňský řízek se salátem krok za krokem od Lubojatzky Couple Maso

Dokonalý vídeňský řízek se salátem krok za krokem od Lubojatzky Couple

Loudavé vaření: Stifado – řecký hovězí guláš s červeným vínem a rajčaty z pomalého hrnce Maso

Loudavé vaření: Stifado – řecký hovězí guláš s červeným vínem a rajčaty z pomalého hrnce

Maso
Pečená kuřecí stehna s kedlubnovým zelím – česká klasika s lehce netradiční přílohou

Pečená kuřecí stehna s kedlubnovým zelím – česká klasika s lehce netradiční přílohou

Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce Maso

Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera

Poctivá bažantí polévka – vývar s žampiony a čerstvými bylinkami Polévky

Poctivá bažantí polévka – vývar s žampiony a čerstvými bylinkami

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi Polévky

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi

Předkrmy a chuťovky
Jumeokbap: Korejské rýžové koule – výborná svačina, která má duši

Jumeokbap: Korejské rýžové koule – výborná svačina, která má duši

Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace Předkrmy a chuťovky

Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem Předkrmy a chuťovky

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem

Vegetariánské
Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd

Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd

Fazolové kuličky s mrkvovou kaší a kapustovým pestem – zdravé a chutné vegetariánské jídlo Vegetariánské

Fazolové kuličky s mrkvovou kaší a kapustovým pestem – zdravé a chutné vegetariánské jídlo

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku Vegetariánské

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Sladké
Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce Maso

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Přílohy
Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí Přílohy

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Jak vyřeší Babiš střet zájmů? Firmy převede do zahraničí nebo se vzdá dotací, míní experti Mráz a sníh na obzoru. Výrazné ochlazení zasáhne Česko, kdy čekat bílou nadílku v nížinách? Lipavský: Konec muniční iniciativy by byl dárek pro Putina. Prozradil nejstresovější situace

prima-zeny

Každá komplikace je vlastně fajn, směje se Vojta Kotek problémům s chráněnými druhy Dřív jsem riskoval, dnes chci klid, říká Lukáš Vaculík. V práci sází na lidi Farmář Kotek si kvůli chráněným rostlinám pořizuje ovce jako sekačky a stěhuje kurník

prima-zoom

Město s nejdelším názvem na světě Taneční mistr sexuálně zneužíval děti ve školkách. Velké množství obětí si pečlivě dokumentoval Hrála šílenou, aby odhalila týrání pacientek v blázinci. Novinářská ikona inspirovala slavný hororový seriál

prima-fresh

Jumeokbap: Korejské rýžové koule – výborná svačina, která má duši Francouzský moučník Marjolaine – sladké řezy s čokoládou, žloutkovým krémem a griliášem Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

prima-cool

Jak dlouhý bude Avatar 3? Potlesk nebere konce. Tom Felton se vrátil do role Draca Malfoye a je z toho dojemné video Ďábel nosí Pradu 2: První trailer ukazuje návrat obou hlavních hrdinek

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Adventní kalendář: 6 DIY nápadů od jutových pytlíčků po perníčky Darujte svíčku na míru: Jaká barva a tvar potěší vaše blízké? Jak skladovat umělý stromek, aby vydržel roky? Hodit se může fén

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.